Гледаме рекордните 90 ленти на "Любовта е лудост"

Варна Лайф

04-06-2014, 17:36

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Международният филмов фестивал започва на 22 юни и ще завърши на 28 юни

Рекордните близо 90 игрални филмови заглавия ще бъдат показани в програмата на двадесет и второто издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост".  Традиционното за Варна културно събитие започна на 22 юни и ще бъде открито с българо-израелската продукция "Българска рапсодия“ на Иван Ничев, а режисьорът ще бъде удостоен през тази година с традиционната награда на фестивала за цялостен принос за развитието на родното кино.

Официалното закриване ще е на 28 юни с германско-белгийско-американската комедия "Последната любов на мистър Морган“.

Международната конкурсна програма включва 12 филма от Румъния, Франция, Белгия, Великобритания, Испания, Турция, Азърбайджан, Португалия, Русия, Украйна, Германия, Полша. Ще ги оценява жури с председател Нана Джорджадзе от Грузия - режисьор, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. /"Лято, или 27 пропуснати целувки"/, и членове – Костадин Бонев, режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кокиас – актриса от Румъния.

В панорамната секция ще видим селекция от филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм", включваща легендарни и любими на зрителите филми за любовта като "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, както и премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров; шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми.

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци, напуснали ни във времето между двата фестивала – режисьора Рангел Вълчанов, актьора Джоко Росич, композитора Борис Карадимчев. Предвижда се и панорама с филми на големия комик Кирил Господинов, който, ако беше сред нас, сега щеше да навърши 80 години. Филмите за тези панорами са предоставени от Българска национална филмотека, а прожекциите ще са в пленарната зала на Община Варна с вход свободен.

Всеки ден от 17,30 ч. там се предвиждат и срещи на български филмови творци с публиката, водещ на които ще е кинокритикът Атанас Свиленов.

В панорамата "Големите любовни романи на ХХ век – на екрана", ще можем да видим филми-легенди като "Лолита" на Стенли Кубрик, чийто сценарист е самият Набоков, "Любовникът" на Жан-Жак Ано по Маргьорит Дюрас, "Презрението" на Жан-Люк Годар с Бриджит Бардо по Алберто Моравия, "Великият Гетсби" на Джак Клейтън с Роберт Редфорд и Миа Фароу по романа на Френсис Скот Фитцджералд, "Жената на френския лейтенант" на Карел Райш с Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс по Джон Фаулз.

В рамките на фестивала за седми път ще се проведе специализирана кръгла маса, организирана съвместно със списание "Кино" и Бюро "Медия" – България. През тази година нейната тема ще бъде "Телевизионните сериали – романи за гледане", а в дискусията ще могат да се включат и част от главните действащи лица в тези сериали: актьорите Антон Радичев /"Етажна собственост"/, Биляна Петринска /"Английският съсед"/, Яна Маринова /"Стъклен дом" и "Фамилията"/, Луиза Григорова и Радина Кърджилова /"Стъклен дом"/, Деян Донков и Христо Мутафчиев /"Под прикритие"/, Симеон Лютаков /"Седем часа разлика"/, Стефания Колева /"Тя и той"/, и други.

Общо на фестивала се очакват около 200 гости, включващи елита на българското кино и изтъкнати чуждестранни творци.

Автор на визията на тазгодишното издание е известният художник Петьо Маринов.

Билетите за фестивала ще бъдат пуснати в продажба в събота, 7 юни.