Полицай призна в съда, че лъже по делото срещу Братоев

За първи път в кариерата си имам такъв казус – свидетел да поиска отново да бъде разпитан, каза съдията по делото Атанас Шкодров

"С ръка на сърце този път казвам истината", призна пред съда полицай Юри Юриев от II РПУ във Варна. Той се извини и се отрече от дадените от него свидетелски показания по делото срещу морския бизнесмен Лъчезар Братоев, обвинен за хулиганство, информира вестник "Стандарт".

На предното заседание преди два месеца униформеният потвърди версията на колегите си, че яхтсменът е арестуван заради непристойни действия, ругатни и псувни към служители на Общинска полиция.

За първи път в кариерата си имам такъв казус – свидетел да поиска отново да бъде разпитан, каза съдията по делото Атанас Шкодров. За такъв прецедент и в своята дългогодишна практика призна и защитата на обвиняемия.

Полицаят Юри Юриев три дни след първия разпит е подал молба с искане да каже истината. Според чл.292 от закона той има право на това преди да е приключило делото с присъда или срещу него да бъде повдигнато обвинение за лъжесвидетелство и тогава отпада отговорността от наказание, обясниха юристи.

Оказа се, че полицаят в момента на задържането на Братоев на 2 февруари, е карал съвсем наблизо до мястото на инцидента личния си "Мерцедес" в местността"Салтанат"въпреки забраната за автомобили.

Бил е спрян от общинска полиция, но не бил глобен като младата дама с джипа, за която се застъпи бизнесменът и заради което щракнаха белезниците на ръцете му.Юриев се разминал с акта, но общинските ченгета направили уговорката още тогава да се яви като техен свидетел.

Делото срещу Братоев , което предизвика голям обществен интерес заради казуса „Салтанат"и забраната за коли в крайбрежната местност, се отлага за края на септември, когато трябва да е готова съдебно-техническата експертиза на записите от видеокамерите, запечатали скандалния арест на бизнесмена, от специалист на Техническия университет.