Десет плажа с отлична оценка, водата на Офицерския е най-мръсна

Туризъм

03-06-2014, 09:58

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Добро и задоволително" е качеството на водите на плажовете "Аспарухово", "Фичоза", "Паша дере", "Голям плаж" и "Минерален басейн" в "Св.св. Константин и Елена", както и "Панорама"

Десет плажа във Варна и близките курорти получават отлична оценка за качеството на водата в последния доклад на Европейската агенция за околната среда, докато в предишното изследване те бяха едва три. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2013 г., информира Дарик Варна.

Сред "отличниците" са Централния и Южния плаж във Варна, които никога досега не са оценявани толкова високо. Другият градски плаж в перфектно състояние е "Бриз Буните". В тази категория от ивиците в комплекса "Златни пясъци" попадат "Ривиера" и "Морско казино", а в курорта "Св.св. Константин и Елена" – "Сейнт Елиас" и "Малка Ривиера". "Отличен" са получили още плажовете "Слънчев ден", "Кабакум" и "Хижа Черноморец". От 2007 г., откогато България попада в доклада на агенцията, от варненските плажове единствено "Ривиера" е получавал всяка година най-високата оценка.
"Добро и задоволително" е качеството на водите на плажовете "Аспарухово", "Фичоза", "Паша дере", "Голям плаж" и "Минерален басейн" в "Св.св. Константин и Елена", както и "Панорама" на "Златни пясъци". Ивицата под пречиствателната станция в курорта беше определяна като една от най-замърсените минали години, но последният доклад отчита подобряване. "Минерален басейн" е единственият плаж в тази категория, който в миналогодишния доклад е имал по-висока оценка.
Въпреки че в предишното изследване Офицерският плаж във Варна попадна в категорията "добро и задоволително", качеството на водата там отново се е влошило и за 2013 г. то е определено като "лошо". Това е единственият плаж в цяла България с най-ниската оценка.

Водата на три от плажовете в град Бяла е с отлично качество, като единствено на "Чайка" то е "добро или задоволително". В тази категория попада и ивицата в курорта "Камчия".

На север от Варна "отличен" са получили плажовете в "Албена", Кранево и Балчик.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща общо 94 ивици в България. От тях на 62 качеството на водите е "отлично", на 31 – "добро или задоволително", а единствено на Офицерския плаж във Варна е "лошо". Докладът проследява 22 000 зони за къпане в целия ЕС, Швейцария и за първи път Албания. Според изследването повече от 95% от местата за къпане в Европа отговарят на минималните изисквания, а 83% - на по-строгите изисквания за "отлично" качество. Само 2% са с лошо качество.