Поредният убиец на пътя!

Без цензура

01-06-2014, 11:16

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

И то този път не какъв да е, а водач на обществен транспорт, професионален шофьор, пуснат по улиците на град Варна... Това ни е написал колоездачът Пламен Георгиев, който е и един от най-активните членове на Велоклуб "Устрем". Ето и целият му разказ, който той надлежно е илюстрирал с графика.

С други думи, тази вечер (петък, 30 май - бел.ред.) около 18:45 часа, водачът на този автобус, на фирма Транстриумф, се опита да ме избута от пътя, защото той е голям, а аз съм малък... При това съвсем съзнателно!!

Бях много изненадан, защото след като потеглих от светофара на РИМ-Варна, в посока Катедралата, въпросния автобус ме изпревари на сантиметри, без особено да се опита да ме заобиколи, след което започна да свива към тротоара, без още да ме беше задминал. Веднага започнах да намалявам и се провикнах виждайки, че шофьора ме гледа в дясното си огледало за обратно виждане. В първия момент след това, шофьора се върна малко наляво, но отново започна да свива към дясно, докато вече нямаше къде повече да се прибера до тротоара и ме бутна, докато бях в движение. Ест. аз можех да спра по-рано. Но защо??! Кой си е в правото? И кой щеше да носи отговорност, ако беше някой по-неопитен от мен, който би се изплашил и в паниката и мокрия асфалт, кой знае какво можеше да стане?

На следващия светофар автобуса трябваше да спре и да изчака на червено. Побързах и го настигнах. Спрях до прозореца на шофьора и всички пътници от предните седалки станаха свидетели на следният разговор:
Аз: Извинете, вие нямате ли огледала? Не виждате ли къде карате??
Шофьора: Имам бе! Ти къде караш? Не ти е мястото на улицата!
Аз: Какво?? Аз карам в правото си, в рамките на 1 м плътно в дясно на пътното платно! Не усетихте ли, че ме бутнахте??
Шофьора: А ти случайно да знаеш, че имах кола отляво, която ме изпреварваше??
Аз: Мен това не ме интересува! Аз съм участник в движението и щом сте решили да ме изпреварвате, вие трябва да си правите преценката така, че да ме изпреварите безопасно!
Шофьора: Ти не знаеш правилника за движение! Не ми обяснявай! Освен това нямаш фарче и стопче. Хайде махай се от тука!!
...
Отказах се да споря. Показах му светещите през цялото време стопче и фарче, които очевидно не беше видял, освен светоотразителните ленти на двата ми крака и ярко зелената ми раница. Продължавайки да ми вика още няколко секунди, аз реших да погледна регистрационния номер на автобуса. Преместих се с велосипеда си пред него. В този момент светофара светна зелено и автобуса тръгна към мен Аз не помръднах от мястото си, за да го видя до къде ще я докара. Все още изненадан и изнервен, недоумявайки степента на идиотщината, не се сетих навреме, че имам и фотоапарат...

Та човека си беше решил, че трябва да ми даде урок, че велосипеди не се карат по градската пътна мрежа. И щом аз, според него, съм неправомерно там, той ако иска може и да ме премаже...
Питам се... - Кой инструктира тези водачи на автобуси?
Разбирам, че в трафика цял ден може работата им да е натоварваща, но това дава ли им правото, да се държат като психопати, щом са най-големите на пътя?

Подобни ситуации, за съжаление се случват често. И други са ми споделяли аналогични преживявания. Проблема е, че те не са по невнимание или случайност и няма чувство за вина от другата страна. Някои от водачите на автобуси от градския транспорт, смятат че трябва всички да се съобразяват с тях, а те не трябва да се съобразяват с никого. Виждал съм с очите си и случаи, в които автобуси не изчакват пешеходците на пешеходна пътека, по напълно прав път с идеална видимост и нещата се разминават с голяма доза късмет.

Аз ще изпратя това до съответната фирма. Ако трябва ще си пусна и жалба. Но се обръщам и към всеки, който би желал да даде предложение в рамките на една по-комплексна кампания, в която да се обърне внимание на водачите на обществен транспорт, с потенциални отклонения...

Не по-малко интересен е разкъзът на друг колоезда, описан в коментар към поста на Пламен във Фейсбук:

Nikolay Buhtiyarov: Oт това което прочетох съм сигурен, че това е онзи шофьор които ме блъсна и мен преди точно една година. Действието се разви на Севастопол, вървях от Винса по посока Мак Доналдс. Вървя си по тротоара, и точно на спирката до градинката се бях доближил по близо до платното защото се разминавах с хора (но пак отбелязвам че съм на тротоара, и то поне 20-30 сантиметра от бордюра) при което усещам как нещо ме блъска в гръб и едвам не паднах. Оказа се, че въпросното нещо е автобус, номер 9. Не можех да повярвам какво ми се е случило... автобуса спря на спирката при което аз стигнах до вратата на шофиора и подобно на теб го питах дали гледа къде кара. Той любезно ми тегли една и ми каза да си гледам работата. втрещен аз тръгнах напред при което се сещам че трябва да му запиша номера. Вадя телефона за да снимам и заставам пред автобуса който все още беше спрял на спирката и подобно на твоя случай, той тръгна срещу мен и започна да ме блъска с автобуса!!! Така поне 5 пъти, докато успях да направя снимката на номера и се отместих защото не знам на подобни идиоти до къде ще им стигне наглостта, при което тои спря до мен и ми каза нещо от рода че ако бил слязал, не знам си какво щяло да се случи... Звъннах аз на полицията, от там ми казаха да отида в районното да пиша показания. Това бяха най-грешно загубените ми 3-4 часа от живота, защото след като чаках 2 часа да ме приемат, после 1 час писах, и после като им разказвах на полицайте, се държаха супер пренебрежително и подигравателно. 2 месеца по-късно ми се обадиха от полицията да ми кажат че на камерите в района нищо не се виждало и по-добре да съм си бил оттеглил жалбата Пълна пародия е това нашата полиция дами и господа. Същият ден писах писмо и до фирмата превозвач, отговор така и не получих...