Болниците скочиха срещу лимитите

Държавни, общински и частни здравни заведения внесоха жалба в съда

Държавни, частни и общински болници и Центърът за защита правата в здравеопазването внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени.

Така на практика всички болници в България се обявиха срещу твърдите лимити, които се въвеждат с Постановление 94 на Министерски съвет от 25 април 2014 година. Подписите си под жалбата сложиха д-р Димитър Димитров – председател на Асоциацията на работодателите от здравеопазването, д-р Явор Дренски – председател на Националното сдружение на частните болници, д-р Неделчо Тотев –председател на Сдружението на общинските болници в България и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Опасенията на четирите организации са, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците, ако съдът не спре Постановление 94 или правителството не го отмени. Според лекарите с така приетия нормативен акт от кабинета за забраната на реимбурсирането на надлимитна дейност ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани болници, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване на пациентите и така се нарушават интересите на цялото ни общество.