Променят цените на паркинга на летището

Откриха и авиолинията Варна-Истанбул

Цените за престой на паркинга на летище Варна най-вероятно ще се променят след изграждането на новия пропускателен режим. Безплатният престой от 15 минути остава, като за момента цените на кратковременния също остават непроменени. Това заяви директорът на варненския аеропорт Димитър Костадинов пред Дарик Варна.

От началото на юни летището ще има нова система за контрол и управление на трафика, която включва и поставянето на 4 машини за таксуване при посещение на паркинга.

„Основната цел е да направим разширение на входа и да свържем пътя, който води от новия Терминал 2 до изхода на летището. Проектът е сериозен и включва изграждането на две ленти на вход и три ленти на изход, като се цели улеснение на пътниците при плащане. Целта е максимално бързо да заплатят престоя и да напуснат летището. Това е модерният начин на организация на паркинга – с автоматизация и по-малко чакане на будката на входовете и изходите”, коментира Костадинов.

Той разкри, че операторът, който експлоатира паркинга, е ревизирал политиката си по отношение на цените, които касаят дългосрочния престой.  Вследствие на това някои цени ще бъдат намалени, а други увеличени.  В момента за 1 час престой се заплаща 2 лева, а за два часа 5 лв. Таксата за цял ден е 24 лева, а за седмица е 64 лв.

Директорът на летище Варна коментира и новите линии на аеропорта – до Истанбул и Белград. Той сподели, че намеренията на турския превозвач са линията до Истанбул да стане целогодишна. „Полетите стартират от 30 май, като гражданите на Варна и Североизточния регион могат да ползват над 240 връзки до всички точки на света. Надявам се линията да се утвърди и наистина да стане целогодишна”, каза Костадинов.