Американски ракетен крайцер акостира във Варна утре

Мисия Варна

29-05-2014, 13:49

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

По време на престоя екипажът ще премери сили във футболен мач с курсанти от Морското

Американският ракетен крайцер Вела Гълф (USS Vella Gulf)  ще акостира в пристанище Варна на 30 май, като част от мисията си за насърчаване на мира и стабилността в региона.

Мисията на кораба е свързана с работа със съюзниците от НАТО във връзка с общите цели, демонстрираща ангажимент на Съединените щати за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в региона.

Класът на кораба е Ticonderoga
Водоизместване - 11 556 тона
Дължина 173 метра

Скоростта от 32,5 възела (60км/ч) се осигурява от 4 газови турбини с 80 хиляди конски сили.
Екипажът му е съставен от 33 офицери, 27 души сержантски състав и приблизително 340 моряци. Корабът е съоръжен с мултифункционален радар, система за контрол на огъня, активен и пасивен сонар. На борда си носи две системи за вертикално изстрелване на ракети. На палубата му също така намират място и два хеликоптера "Сикорски" или "Морски ястреб"
ВМС на САЩ рутинно изпраща кораби в Черно море в съответствие с международната конвенция от Монтрьо и с международното право .
Корабът Вела Гълф, базиран в Норфък, Вирджиния, участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот,  допринасяйки за регионалната морска сигурност, провеждане на двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.

Шести флот, със седалище в Неапол, Италия, извършва пълната гама от операции по морска сигурност и мисии за сътрудничество и сигурност в зоната на действие, в сътрудничество със съюзнически и междуведомствени партньори, в подкрепа на сигурността и стабилността в Европа и Африка.

По време на престоя на кораба в гр. Варна, командирът на кораба Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморска база - ВМС. Членове на екипажа на кораба ще изиграят футболен мач с курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й Вапцаров"  на спортната площадка до Двореца на културата и спорта  в Морската градина  в неделя от 09,30 ч.