10 български постановки ще участват в Международния театрален фестивал

Варна Лайф

29-05-2014, 10:43

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Началото на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър – Варна, с продукцията на Народния театър "Духът на поета" от Стефан Цанев

Десет постановки от София, Варна, Пловдив, Плевен и Враца съставят българската селекция на 22-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който ще се проведе в морския град между 1 и 11 юни. Тази програма се очаква с голям интерес от публиката, а поканата за нея е желано признание от професионалната общност. Всяка година нейният селекционер се избира от членовете на Българската асоциация за театър. За тазгодишното издание това е изтъкнатият театрален критик, изследовател и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Камелия Николова.

Мотото на селекцията е "Театър и общество: отново за хуманността", като с нея е поставена целта да бъдат събрани във фестивалния афиш онези постановки от актуалния сезон, които по високо професионален, ярък и въздействащ начин, разглеждат теми и казуси, свързани с потребността от хуманност в днешния свят, с възможностите за диалог и разбирателство между хората, между различните общности и култури, между личността, институциите и държавата". Резултатът е богата и разнообразна откъм присъствие на театри от цялата страна програма,поставяща значими за съвремието ни въпроси.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 1 юни на сцената на Драматичен театър – Варна, с продукцията на Народния театър "Духът на поета" от Стефан Цанев под режисурата на Маргарита Младенова. В нея Христо Мутафчиев се превъплъщава в министър-председателя и бивш революционер Стефан Стамболов, а Валентин Танев – в писателя Захарий Стоянов. Какъв е днешният театър през фокуса на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2014 ще обсъждат театрални специалисти в отворена дискусия на 9 юни във ТМПЦ – Варна, Драматичен театър Фоайе, Първи балкон. Програмата на 22-ото му издание включва още заглавия в традиционните му модули от международна селекция, театрална витрина от продукции, представяща най-новото от съвременния български театър и танц и редица интересни паралелни събития.Програмата на фестивала може да се следи на www.theatrefest-varna.org.