Днес е Световният ден на бургера

Животът

28-05-2014, 13:25

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

От появата си в началото на 1880 г. бургерите са любима храна в много държави

Днес е Световният ден на бургера, който всяка година се чества на 28 май, съобщава сайтът foodpanda, цитиран от Днес.бг.

Бургерите, които са сред любимите храни на американците, произхождат от германския град Хамбург. Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време специалитетът се наричал "хамбурска пържола" и едва по-късно било преименуван на "хамбургер".

От появата си в началото на 1880 г. до днес бургерите се сервират и приготвят по безброй начини. Те се приспособяват бързо на всяко едно място по света.

Ето и някои рекордни факти за бургерите:

Средно американците изяждат по три бургера на седмица и около 14 милиарда бургера годишно. Като количество това е достатъчно, за да се обиколи Земята 32 пъти.

Най-големият бургер в света е приготвен и изяден през 1982 година от около 10 хиляди души.

Най-скъпият бургер струва 10 000 щатски долара. Той е приготвен за годишнината на USocial.net. Парите от продажбата му са били дадени за благотворителност. В съставките му е имало специален сорт говеждо, трюфели и е бил покрит с 24-каратова позлата.

За днешния Ден на бургера foodpanda / hellofood направи проучване за количеството бургери, които клиентите поръчват в рамките на един месец в повече от 40 страни. Най-високите са за Бангладеш, следва Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд.

В България бургерите също са много предпочитана храна, но отстъпват пред добре позната и любима пица и китайските специалитети.