ВАС пише решение за развода на Марио Шиваров с Общинския съвет

Мисия Варна

28-05-2014, 12:44

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Адвокатът на независимия съветник така и не предостави исканите документи

До месец трябва да е ясно решението на Върховния административен съд по казуса с отстраняването на общинския съветник Марио Шиваров. Вчера беше проведено редовно заседание по делото, образувано след жалбата на Шиваров срещу акт на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Преди година комисията установи, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, общинският съветник е гласувал за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 5 години върху част от имот – частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паркинги и гаражи-Варна". Според акта Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма.

Самият Марио Шиваров разпространи писмо до медиите, в което отрече да е акционер в "Център за мобилност" и заплаши със съд всеки, дръзнал да напише противното. Единственото доказателство за думите му беше служебна бележка, подписана от изпълнителния директор на "Център за мобилност" АД Валентин Василев. Според нея след 6.12.2010 г. общинският съветник не притежава акции на дружеството. В Търговския регистър обаче подобна промяна не е отразена, показва проверката, извършена от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по едноименния закона, пълномощията на общинския съветник се прекратят предсрочно.

Бившият съветник от ГЕРБ, и бивш член на БАСТА, когото обаче Бареков не припозна като свой представител след преминаването на варненските бастаджии към ББЦ, обжалва постановеното от Комисията, пред Административния съд в София. През юли миналата година магистратите отхвърлиха жалбата на Шиваров като неоснователна и потвърдиха решението на специализираната комисия. Съдът бе категоричен, че са нарушени разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Последва нова жалба до Върховния административен съд. На заседанието на 25.02.2014 г. адвокатът на Шиваров настоя като доказателство в полза на клиента му да бъде използвано постановление на РП № 14913/2012 г. за прекратяване на наказателно производство. (В протокола от заседанието първоначално годината на преписката е сгрешена и тя е от 2011 г., както става ясно в определението на съда). Според защитника са извършени проверки и прокуратура приема, че довереникът му не е бил длъжен и не би могъл да знае, че през този период не е бил заличен от дружествата.

Съдът даде възможност на Марио Шиваров за следващото съдебно заседание да представи надлежни писмени доказателства за влизане в сила на прокурорско постановление от 29.01.14 г. по преписка № 14913/2011 г. на РП - Варна, данни, за което не се съдържат в представения през февруари оригинален екземпляр.

Справка в районна прокуратура показва, че цитираната преписка № 14913/2011 е решена още на 08.03.2012. Според магистрати тя е прекратена тъй като актът на Комисията за конфликт на интереси все още не е влязъл в сила заради обжалванията на Шиваров. Същото, чието основание той се опитва да докаже с въпросната преписка.

Документите, доказващи тезата на защитата, така и не бяха представени на съда вчера. Магистратите дадоха 4-дневен срок те да бъдат депозирани. Ново заседание няма да има, а решението се чака до месец.

Очевидно опитите на Марио Шиваров и защитата му да отлагат окончателното решение на последната инстанция до края на мандата на Общинския съвет (октомври 2015 г.) няма да успеят. Ако съдът не получи исканите документи, той най-вероятно ще трябва да напусне градския парламент. Неговото място ще заеме следващият от листа, с която Шиваров влезе в Съвета - тази на ГЕРБ. Това е 29-годишният Валери Колев, който ще бъде и най-младият общински съветник.