ГЕРБ: Ремонт на кабинета е като изкуствено дишане на мъртвец

Новините

28-05-2014, 11:41

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оставиха вота на недоверие като трета точка, за да може да присъства и премиерът

"Оставка" и от парламентарната трибуна поискаха народните представители от ГЕРБ, пише news.bg. Още в първите минути на днешното първо след евровота заседание на Народното събрание, депутатката от опозицията Цвета Караянчева повтори думите на своя лидер, че правителството на Пламен Орешарски е получило национален вот на недоверие на 25 май.

В резултатите от изборите за следващ Европейски парламент партията на Бойко Борисов съзря знак, че партиите, които подкрепят кабинета "Орешарски", не са получили подкрепа, за да продължат да управляват страната.

"Преди три дни стана ясно коя е партията, която има най-високо доверие сред българските граждани", се похвали Караянчева.

ГЕРБ призова министър-председателя Пламен Орешарски да да признае своя вот и след като не е подал оставка преди една година, да я подаде още днес с цялата си отговорност.

ГЕРБ няма да участва в консултации, в преговори или други официални и неофициални формати с нито една от партиите, които участват или пряко подкрепят правителството на Орешарски, докато те не приемат неговата оставка, се казва още в декларацията на герберите.

Да се прави ремонт на кабинета сега, е все едно да се прави изкуствено дишане на мъртвец - няма да даде никакъв резултат, убедени са те.

ГЕРБ не иска власт за себе си на всяка цена, подчертават хората на Борисов.

ГЕРБ иска бързи и честни избори, на които гражданите да кажат кого искат в управлението и каква политика подкрепят. Всяко друго решение ще тълкуваме като спекулация и неправомерна употреба на народния вот. Всяко друго решение ни води към политическа и икономическа национална катастрофа, убедени са бившите управляващи.

Цвета Караянчева призова ДПС да преосмисли участието си в управлението, а хората на Волен Сидеров от "Атака" да спрат да подкрепят правителството.

Нетърпеливо, опозицията направи процедурно предложение за разместване на дневния ред на работата на парламента, като първа точка да бъде именно обсъждането на внесения вот на недоверие.

"Това правителство трябва да си ходи", обяви от парламентарната трибуна депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се зарече на колегите си, че ГЕРБ има какво да каже, управляващото мнозинство има какво да чуе и след това час по-скоро, дори минута по-скоро, правителството да си ходи.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков спокойно обясни, че депутатите ще обсъждат вота на недоверие като трета точка, за да може премиерът Пламен Орешарски да се появи в Народното събрание. След гласуване желанието на ГЕРБ не бе уважено, което накара герберите да се върнат към обичайното си вече скандиране "Оставка".