Кабинетът предлага 450 лева минимална заплата

Парите

28-05-2014, 08:54

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

300 милиона лева допълнително за общините предвижда ударна програма на правителството

450 лева минимална заплата до 2015 година и допълнителни 300 милиона лева са част от мерките, които предвижда ударна програма на правителството, пише "24 часа". Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над проекта на правителството, с която то да излезе до края на месеца.

По-важно от всичко сега било кабинетът веднага да излезе с няколко кратки, ясни и разбираеми за хората послания. Именно над тях работел премиерът, подпомаган основно от вицето си.

Точка А в плана е минималната работна заплата да стигне 450 лв. още през 2015 г. Увеличението се предвиждаше до 2017 г., т.е. изтегля се с 2 години.

Второто основно послание ще е за данъците - ясно да се декларира, че няма да се облагат богатите, каквито тежнения има у БСП, и че най-бедните слоеве ще запазят въведеното тази година възстановяване на данъка. Плоската скала няма да се пипа.

Трето - общините ще получат още средства по публичната инвестиционна програма. Вече имало предварителни разчети, че може да се освободи ресурс от около 300 млн. лева, съобщиха запознати със сметките. Кабинетът раздаде тази година 500 млн. на общините за техни проекти, но тези с кметове на ГЕРБ се оплакаха, че са дискриминирани.

Промените, за които преди изборите заговори единствено Лютви Местан, стават още по-спешни след резултатите от евровота тази неделя. Още в изборната нощ тяхната неизбежност потвърдиха вече и двамата лидери на управляващите партии.

Необходима е актуализирана управленска програма, каза в НДК Лютви Местан. Правителството трябва да мине от стратегия на оцеляването към стратегия на ефективно управление, е тезата на лидера на ДПС, развита още на 9 май.

"Премиерът Орешарски има пълното ни доверие, включително за това с какъв екип ще работи", декларира тогава той. И уточни, че въпросът за персонални промени засега не стои.

С влизането на министъра на екологията Искра Михайлова в Европарламента обаче рокадите вече са належащи.

Премиерът Орешарски вече е имал предварителен разговор с Местан и Станишев по повода. Говорено било засега с посочването на наследник в екологията да се затвори темата за персоналните промени, а по-сериозни такива да се мислят за есента.