Преференцията като руска рулетка

Новините

28-05-2014, 06:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БСП прокара изборен кодекс, който се оказа пореден автогол

Сергей Станишев се разхождал из центъра на Бобов дол и срещнал миньор. "Колко е часът?", заговорнически го запитал лидерът на БСП. "15 часа и 15 минути", усмихнал се рудничарят и продължил по пътя си. 
"Роди ме, мамо, с късмет и ме хвърли на преференцията на червените бабички". Водопад от подобни вицове и духовити сентенции роди невероятното недоразумение с преференциалния вот в червената листа. Младият политолог Момчил Неков отвя собствения си лидер на мажоритарната писта с близо 34 хиляди предпочитания и влиза като абсолютен рекордьор по доверие в Европарламента. 
По този начин 28-годишният кандидат ще изхвърли от играта някой от четиримата фаворити в челото на листата, който е събрал най-малко преференции - Георги Пирински, Илияна Йотова, Петър Курумбашев или Достена Лаверн. 
Шоковият удар дойде, след като "Позитано" 20 умишлено не пожела да разясни механизма на новите правила за гласуване. В резултат на което най-верните социалисти решиха за всеки случай да отбележат двете 15-ки и сега членовете на Политбюро ходят като ударени с трифазен ток 
Без съмнение авторите на идеята за мажоритарен елемент могат да се гордеят със себе си. Преференцията проработи, макар и по неочакван за всички начин. В рамките на предвидимото беше рокадата на Меглена Кунева и Светослав Малинов в листата на реформаторите. Предварително коалиционните партньори обявиха "социалистическо съревнование" между симпатизантите на двете основни партии в коалицията - "България на гражданите" и ДСБ. Резултатът е надмощие на тъмносините и успех на Малинов. 
При БСП обаче се получи прострелване в крака заради нежеланието на партийното ръководство да превърне вота в неофициално допитване за популярността на червените кандидати. Резултатът от цялата небрежност е, че днес мнозина се подиграват с интелектуалното ниво на червените избиратели. Всъщност днес при обявяването на данните ще се разбере, че мнозина фенове на Реформаторския блок са дублирали вота си за номер 10, а също и гербери - за номер 18. 
Напълно е разбираемо особено по-възрастните гласоподаватели да допуснат грешки при гласуването. Депутатите почти всяка година приемат нови изборни закони и променят вида на бюлетината и начина на нейното попълване. Тези непрекъснати нововъведения от вот на вот създават допълнителни затруднения на хората. Затова е крайно време да се въведе система, която да се задържи поне на няколко избора и тогава броят на грешките и недоразуменията силно ще намалее. 
Емоциите, обратите и комичните съвпадения също говорят в полза на мажоритарния елемент и гражданското общество трябва се опълчи на всички опити правото за пренареждане на листата да бъде отменено от законотворците. Преференциалният вот е оръжието на слабите, което им дава власт да сменят спуснатия отгоре фаворит и да наложат своето мнение над заповедите на партийните ръководства.
А с автогола, който си вкара със сегашния изборен кодекс, БСП само спази една традиция. Достатъчно е да си спомним как въведеният пак по идея на "Позитано" частичен мажоритарен вот на парламентарните избори през 2009 година даде на тепсия на ГЕРБ 26 мандата, останалите 5 бяха за ДПС, а червените останаха с пръст в уста. Изобщо поговорката, че каквото сам си направиш, и най-големият ти враг не може да причини, май е писана за столетницата и нейното ръководство.