Българин, мамил с кредитни карти във Франция остава в ареста

Крими

27-05-2014, 15:34

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Съдия от съда в Мец иска екстрадирането му обратно

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Бюлент Сали от село Йонково, община Исперих, задържан преди седмица от Окръжния съд в Разград на основание  Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от съдебните власти във Франция. Съдия следовател от Окръжен съд в град Мец настоява за задържането и предаването на 29 годишния българин, разследван за измами, опити за измами, осъществени в престъпно съдружие с други наши сънародници, както и в притежание и употреба на материали, инструменти, компютърна програма, пригодени за подправяне на платежни инструменти. За тези престъпления законът във Франция предвижда затвор до 10 години.

В ЕЗА се посочва, че престъпната дейност е извършена от януари 2012 до юни същата година на територията на градовете Мец и Нанси във Франция. Измамата се установила, когато френски полицейски служители спрели за проверка автомобил с трима наши сънародници. Открили у тях скимиращи устройства, както и материали, които съдържали номерата на 52 банкови карти, копирани чрез измама във Франция, но които още не били използвани. Тримата българи имат повдигнати обвинение за измамите и вече са пребивавали 15 месеца в затвор, за да бъдат разследвани. Разкрита била схемата, по която те били наети от друг българин да поставят скимиращите устройства във френски банкомати и да изпращат копираната информация в България. В хода на следствените действия се установила и връзката им с Бюлент.

Бюлент Сали отрича участието си в престъпната група и е готов доброволно да бъде изпратен във Франция, за да бъде разследван. Това обстоятелство обаче не беше предмет на обсъждане от въззивната апелативна инстанция, която днес преценява единствено наличието на основанията за първоначалното му задържане. Апелативният съд напълно сподели изводите на първата съдебна инстанция, според които ЕЗА отговаря на всички изисквания, посочени в ЗЕЕЗА. Престъпленията, за които Сали ще бъде разследван във Франция са наказуеми и по българския НК. И според този съд ареста на Бюлент Сали ще гарантира присъствието му на делото за разглеждане на искането за предаването му на френските власти, което Разградския окръжен съд трябва да насрочи тази седмица.