Гаф след гаф на матурите

Животът

27-05-2014, 08:50

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Грешките са само във варианта на сайта

Министерството на образованието продължава с гафовете около матурите. От ведомството официално потвърдиха, че в качените на сайта отговори на теста по английски език от втората матура за зрелостниците има грешки.

За тях сезираха родители на дванайсетокласници, които поискаха незабавно решение на казуса. И дори обявиха, че има подвеждащ въпрос с два верни отговора, което е недопустимо, пише в-к "Труд"

Грешките са само във варианта на сайта и вече са оправени, обясниха от пресцентъра на министерството. Оттам уточниха, че в шаблона за оценяване, който използват проверителите, няма гафове. С други думи учителите ще проверяват по правилните решения работите на учениците.

Матурата по английски език е една от най-желаните матури от зрелостниците. За нея бяха подали документи 11 465 абитуриенти. С оценката от нея повече от гимназистите кандидатстват във висшите училища.

Недоверието в технологията за провеждане на зрелостните изпити се разклати преди дни с разследване на колегите от Би Ти Ви, които показаха как може да си купиш отговори на тест от матурата и то точно по английски език. В момента ДАНС и полицията правят свое разследване на сигнала.

Основното обвинение е, че верните отговори се изнасят от човек на министерството на образование след началото на изпита. От ведомството отрекоха, че това е възможно. От години не е имало скандал с теч на информация от изпитите.