И в селата около Варна предпочитат Момчил пред Сергей

Мисия Варна

26-05-2014, 23:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

1759 са дали преференция за младия социалист от Пловдив

Избиратели на Коалиция за България във Варненско също масово са гласували за 15-я в листата за евровота Момчил Неков. Днес стана ясно, че водачът Сергей Станишев може да се окаже изместен от първото място след като младият социалист от Пловдив е събрал над 34 000 преференции. Цифрата съобщава Mediapool като се позовава на двама независими източници. 

Официални резултати за преференциалния вот все още не са обявени на страницата на ЦИК. Затова не е ясно дали броят на гласувалите за Станишев преференциално не са повече. Тогава той ще остане водач, въпреки че 28-годишният Неков е преминал минималния праг от 27 000 преференции.

Според анализитори причината за странното пренареждане на червената листа най-вероятно е объркване сред червените гласоподаватели за това как да попълнят бюлетината. Освен знак в квадратчето пред името на партията, те "за по-сигурно" са маркирали и 15-цата вдясно, където бяха "кръгчетата" за преференциалния вот.

Във Варненска област за Неков са гласували 1759 от избирателите на Коалиция за България. Особено интересни са цифрите в по-малките общини: във Вълчидолско кръгчето с номер 15 са отбелязали 84 от общо 764 избиратели на БСП. В селата около Ветрино - 69 от 482, в Авренско - 45 от 484. В село Доброплодно Неков са избрали 43 от общо 108, гласували за БСП.

За късмет на лидера на БСП и ПЕС мнозина от избирателите му във Варна са се сетили да отбележат 1 в кръгчетата вдясно и така резултатите от областния център са му гарантирали първото място във Варненско с 1816 преференции. Дали това е така в национален мащаб все още не е ясно.

Резултатът на Неков във Варна може би щеше да е много по-голям (а и този на БСП като цяло), ако голяма част от избирателите не бяха посочили номерът 15 само в частта с кръгчетата. Това е направило вотът им недействителен, тъй като не са поставили знак срещу нито една от политическите сили. Общо невалидните бюлетини във Варненско са 6696, голяма част от тях по тази причина.

Ако Неков събере около 27 000 преференции и те са повече от тези на лидера ще се стигне до пренареждане на първите четирима в листата на КБ - Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев.

Момчил Неков е най-младият кандидат в листата, а девизът му е "Старая се", според информация на БСП - Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на две книги - "4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице". Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.

Преди седмици в интервю за Дарик Неков обяви, че ако стане евродепутат, ще построи паметник на хан Тервел в Брюксел. "Аз, ако стана евродепутат, искам да поеме още един личен ангажимент - искам да има паметник на хан Тервел в Брюксел. Той е международно признат. Той е спрял халифата да нахлуе в Европа. Това увеличава самочувствието, а впоследствие и увереността на една нация", заяви той в средата на май.

Неков твърди също, че европейските избори са много важни, тъй като ГЕРБ "с един глас да имат над БСП", веднага ще поискат оставката на кабинета.

С пренареждането на листата от класацията е възможно да изпадне четвъртият евродепутат на БСП – Петър Курумбашев, който заради своята убеденост, че ще бъде избран за такъв, напусна Народното събрание в началото на кампанията. След "преференциалния вот" Неков става първи, Станишев – втори, Илияна Йотова – трета, а Георги Пирински – четвърти, колкото са мандатите на социалистите. Ако Станишев не се откаже, Петър Курумбашев, който става пети след пренареждането, може да остане извън Европейския парламент.

И докато за Курумбашев все още има шанс да попадне в Брюксел, за политоложката Достена Лаверн, чиято майка - Мария Пиргова, обясни че "насочването" на гласовете на миньорите в Бобов дол е нещо нормално, е ясно, че няма да бъде представител на страната ни в ЕП.

Новината за изненадващото изместване на Станишев от първото място предизвика оживление в социалните мрежи. Във Фейсбук се появи група "Искам Момчил Неков за евродепутат", към която за няколко часа се бяха присъединили повече от 600 души.