"Прозрачност без граници": Драстични и грозни нарушения

"Броят на наблюдателите да се ограничи"

"На тези избори видяхме драстични нарушения, огромни и грозни нарушения", коментира директорът на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

"Българските политици показаха отново, че за тях изборите са един механизъм за получаване на числа, а не механизъм, по който убедените от тях български граждани да гласуват за техните политики", посочи Славов пред Нова ТВ.

По думите му след многобройните журналистическите разследвания на сигнали за купуване на гласове и контролиран вот обикновено няма резултат, а започналите от властите разследвания при подобни ситуации на предходни избори не са довели до логичния си край.

"Не знам дали толкова хората се страхуват да дават показания, колкото смятат за безпредметно да го правят. На нашата телефонна линия имаше много обаждания. Но стигне ли се до полиция и прокуратура, масово се отказват да съдействат”, добави Славов.

Според него разочарованието от ефективността на разследващите и страхът от това, което може да се случи на тези хора на местно ниво, са основни демотивиращи фактори.

"Новото на тези избори бе огромният брой на регистрираните наблюдатели. Те ще могат да решават предстоящите местни избори, защото имат право да гласуват в секцията, в която наблюдават”, каза Калин Славов.

Той посочи, че трябва да се предприемат законодателни мерки, за да не се позволява заобикалянето на закона.

"При всички случаи трябва да се ограничи възможността на всяка неправителствена организация да регистрира наблюдатели. Затвори се вратата за застъпници и се отвори тази за наблюдателите”, добави той.

От "Прозрачност без граници” настояват да има регионални преброителни центрове, а не както е в момента – гласовете да се броят в секционните комисии. Това няма да позволи на купувачите на гласове да проследяват вота, особено в малките населени места, където е най-лесно да се разбере кой за кого е гласувал.