Станишев: За момента не планирам оставка

Новините

26-05-2014, 06:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Резултатите са разочароващи за БСП, смята той

"Аз моята отговорност пред БСП я знам. За момента не планирам оставка. Защото няма да правя услуга на нашите опоненти", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, след като няколкократно му бе зададен въпросът дали ще се оттегли като лидер на БСП и ПЕС след тежката загуба на евроизборите..
"Резултатите са разочароващи за БСП. Не успяхме да мобилизираме нашите хора. Това е много важен знак за нас. Той ще бъде много внимателно анализиран. На този вот спечелиха партиите, които водеха кампании като за национален вот. Загубиха партиите, които водеха европейска кампания, както БСП. Очевидно, че не можем да мобилизираме нашите хора за евроизбори", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той смята, че резултатът е повод за сериозни изводи, но не е повод за униние и тези, които са погребали днес БСП, ще останат излъгани.
"Ако имаше вълна и наказателен вот, избирателната активност щеше да е като на национални избори, а не като на европейски. Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер – всички с едни или други политически сметки – да не бързат да говорят от името на българските граждани и народа. Тези, които мислят, че изборите са насочени към свалянето на правителството, правят грешка", каза той.
"Не знам някъде в Европа някой да е направил пряка връзка между европейските резултати и подкрепата за правителството. И ние, вярвам и нашите партньори от ДПС, и кабинетът ще направим свой анализ за причините. Това е ясно и необходимо. За нас участието в управлението никога не е било на всяка цена”, заяви Станишев.
Станишев смята, че изборите са показали, че отчетът на правителството за 1 година трябва да е много сериозен и трябва да бъде последван от мерки с ясен хоризонт за реформи в тежки сектори като здравеопазването, реиндустриализацията и т.н.. "Без такава политика с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни срокове няма да се измъкнем", смята той.
"Не може да се отрече, че БСП водеше битка на два фронта. На първо място - срещу ГЕРБ, която водеше кампания на реваншизъм и използваше целия си административен потенциал в местната власт. На БСП й бе нанесен удар в гръб - беше създаден АБВ, който не получи доверие от избирателите на левицата в достатъчна степен, но разколебаха много наши членове - не само онези, които не гласуваха за нас, но и онези, които изобщо не излязоха да гласуват", анализира той.