Предварителните резултати от евровота вещаят нови избори

Новините

26-05-2014, 08:58

Снимка:

Иван Кутузов-Кути/Труд

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ, Реформаторският блок и ББЦ искат предсрочни избори

ГЕРБ победи категорично БСП и социологическите прогнози, като според предварителните резултати от екзитполовете взе 6 мандата в Европейския парламент срещу петима за левицата.
Лидерът Бойко Борисов призова за оставка на премиера Пламен Орешарски и на шефа на парламента Михаил Миков. Предсрочни избори искат още Реформаторският блок и “България без цензура”. Трите формации имат общо 9 мандата според предварителните резултати.
Веднага след края на изборния ден в 20,35 ч във Facebook бяха свикани протести пред НДК с искане за предсрочни избори.
Резултатите се разминаваха драстично с предварителните прогнози. До последно авторитетни социолози прогнозираха победа за БСП или поне равен резултат с ГЕРБ.
Европейските избори показаха още, че “България без цензура” прави категоричен пробив. Реформаторският блок също събра подкрепа за един мандат в Европарламента, въпреки че до последно социолозите го държаха на ръба.
Присъдата на избирателите за формацията на Георги Първанов - АБВ, бе категорична - зад борда! Появиха се коментари, че това е краят на политическата кариера на бившия президент.
За разлика от силната националистическа вълна в Европа българските партии от т.нар. патриотичен спектър се провалиха.
Движението за права и свободи (ДПС) демонстрира стабилен електорат и дори повишение на подкрепата в сравнение с предишни избори, като се изравни с БСП. По неофициални данни те събират малко над 400 000 гласа. 40% от вота в селата е за ДПС по данни от екзитполовете.
Лидерът на ПП “България без цензура” Николай Бареков свика вчера в ранния следобед медии, тъй като се почувства засегнат от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той намекнал, че неговата формация е купувала гласове в пловдивската циганска махала.
“Не искам да хвърлям бомба, но Бойко Борисов си е поръчал 12 хиляди гласа в кв. “Изгрев” в Пловдив”, каза Бареков.
В първия си коментар за изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави Николай Бареков за резултата на вота.