"Роял Хелена" завърши първи във финалната гонка на Tall Ships

Ветроходът е трети в крайното класиране

Българският ветроход "Роял Хелена" завърши първи във втората и последна гонка на SCF Black Sea Tall Ships Regatta - от Сочи до Констанца. Нашата баркентина е първа по коригирано време в клас "А", следвана от руските гиганти "Мир" и "Надежда", съобщават организаторите Sail Training International. Корабът е и на трето място в крайното класиране.

"Роял Хелена" е вече в Констанца, като тази сутрин пресече финала. В румънския порт са и "Мир", Акела", "Адорнате", "Сий адвенчър", "Бодрум" и "Атила". Утре сутрин се очаква там да влязат "Калиакра","Мирча", "Надежда", "Седов" и "Рънинг он уейвс".

Предстои официално обявяване на резултатите от гонката. Класирането по коригирано време изглежда така:

Клас А

1. "Роял Хелена", България
2. "Надежда", Русия
3. "Мир", Русия
4. "Калиакра" , България
5. "Седов", Русия
6. "Мирча", Румъния

Клас B

1. "Джоана Лукреция", Великобритания
2. "Бодрум", Турция
3. "Адорнате", Румъния

Клас C

1. "Акела", Русия
2. "Сий адвенчър", България

За да успеят всички участници да пристигнат до събота в Констанца, организаторите решиха да изтеглят с 24 часа времето за финала, като новото бe 02.00 часа тази нощ местно време за ветроходите от клас А и 02.30 часа за клас B и C.

В SCF Black Sea Tall Ships Regatta се включиха общо 29 учебни ветрохода. 17 от корабите се състезаваха в първата гонка от Варна до Новоросийск. 12 платнохода стартираха във втория етап от Сочи до Констанца, като един се отказа - холандският "Атила". Втората част на престижното морско състезание пропусна и руският "Крузенщерн".

Tall Ships - най-престижното ветроходно състезание в света, се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море. В регатата участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата започна от порт Варна, премина през руските пристанища Новоросийск и Сочи и ще завърши в румънското Констанца. Там ветроходите ще останат до вторник, 27 май.

Церемонията по откриване на фестивалните дни в Констанца е в събота от 13 часа, като за събитието се очаква да пристигне румънският президент Траян Басеску.