Над половин милиард получава Варна от Европа

Общо 558 332 687 лева са европейските пари, които Варненска област получава от Европейския съюз от присъединяването ни през 2007-а година до днес

Одобрените проекти са 595, а бенефициентите – 424 – общини, институции, частни фирми, училища, неправителствени организации, показва Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България.

Сред отличниците е Бяла, който е сред 26-те общини, в страната, усвоили над 1000 лв. на човек. В града живеят малко над 3 хиляди души, а до 31 януари 2014 г. тук са спечелени проекти за над 7 млн. лв, съобщава в. 24 часа.

Това са само сухите цифри в отговора на въпроса защо е важно членството ни в ЕС, какво получаваме от него и трябва ли да гласуваме в неделя на изборите за Европейски парламент.

Към тях можем да добавим и 333 963 361 млн. лева, отпуснати само на бенефициенти на територията на Община Варна. Техният общ брой е 341, участвали в оперативните програми с 416 проекта.

Най-големият дял е за проектите, представени от общинската администрация - 304 036 444 лева, Над 100 млн. от тях бяха подписани само през последните 6 месеца на годината, като на предходните 7 години се падат останалите 160 млн. До момента са усвоени близо 103 млн. от тях, 58 806 132 лв. от които – през последните 10 месеца.

Сред най-големите придобивки на Варна, финансирани с европейски средства са:

Модерната пречиствателна станция за 41,5 млн. лв.

70 нови автобуса за 32,6 млн. лв.

Бърза буслента от „Владиславово” до „Почивка”, велоалеи и нови спирки за 30 млн. лв.

30 нови тролейбуса за 28 млн. лв.

Естетизация и модернизация на централната пешеходна зона за 4,5 млн. лв.

Обновена сграда на Варненския театър за 4,2 млн. лв.

Апаратура за лечение на онкоболни за 2,6 млн. лв.

Варна е общината, защитила най-широк обхват на сферите, в които може да подготвя проекти за кандидатстване през следващия програмен период 2014 -2020 година. Управляващият орган на ОП „Регионално развитие“ одобри Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Варна, в който са включени 165 обекта. За тяхната реализация ще се кандидатства в рамките на ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“. Те са на обща стойност 686 459 105 лв. Има и резервен списък с 40 проекта, на обща стойност 442 686 789 лв.

След общината най-големите бенефициенти на европейските програми са варненските университети: Медицинският има одобрени проекти за 7,87 млн. лева, Техническият – за 5,05 млн., а Икономическият - за 4.41 млн. лева.

"От по-малко от една година за кмет на Варна беше избран истинският представител на ГЕРБ, а именно Иван Портних, коментира по повод цитираните цифри варненският кандидат за евродепутат Емил Радев. Когато един млад, честен и напорист кмет създаде работещ екип, който може да пише проекти, да ги защитава и нормално да усвоява парите от Европа, ние виждаме какво се случва в града ни за по-малко от година: новите пътища, обновения театър, всеки може да се качи на новите автобуси, дойде първият тролейбус и всеки момент новите тролеи ще тръгнат по линиите на града. Виждаме реконструкцията на центъра на Варна, виждаме какво става с основните булеварди в града, които се реконструират. Всичко това може да стане възможно единствено с европейски средства, защото бюджетът на Варна за капиталови разходи е едва 30 млн. лева годишно и ние знаем, че дори и един от тези големи проекти не можем да направим с пари само от общинския бюджет. Затова единственият път на Варна е да усвоява ударно европейските средства и отново градът ни да бъде Най-добрият за живеене. Оттам нататък, когато има инфраструктура, идва и бизнесът, разкриват се нови работни места, доходите на хората се увеличават.

Виждаме какво става и с парите от националния бюджет: Варна беше ощетена. Бяха обещани едни пари на града ни, но нито сумата за съдебната палата е пристигнала, нито за другите обекти. И аз не мисля, че ще пристигнат до края на годината. По време на изнесеното заседание на правителството във Варна миналата седмица стана ясно, че няма да има пари и за укрепване на свлачището на „Трифон Зарезан“.