Футболен фен, счупил носа на полицай, обжалва условната си присъда

Крими

23-05-2014, 13:24

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежи убили трима клошари искат по-леки присъди

За деянието си Михаил Михалев е осъден на 2 години затвор с 5 години изпитателен срок

Мирослав Михалев, осъден за това, че през август 2010 година счупил носа на полицай, който охранявал футболна среща, обжалва пред Апелативен съд Варна условна присъда от 2 години „лишаване от свобода“, отложена с 5 години изпитателен срок, както и 10 000 лева обещетение на пострадалия за причинените му неимуществени вреди.

В края на октомври миналата година Варненският окръжен съд призна вината на 33 годишния футболен фен затова, че на 29 август 2010 година причинил средна телесна повреда на гл.полицай Петър Гочев при изпълнение на служебните му задължения за опазване на обществения ред по време на футболна срещу между отборите на "Спартак-Инжстрой" Варна и "Спартак-Тополи".

Тогава, към края на второто полувреме фенове на гостуващия отбор се отправили към привържениците на отбора домакин. За да предотвратят евентуален сблъсък служителите на МВР, между които и полицай Гочев, направили кордон между двете групи. Точно в този момент полицаят видял Михалев да откъртва седалки от стадиона и му разпоредил да престане.

Вместо това подсъдимият извикал „Избийте ги, ……………..“ и хвърлил седалка към тях. Отломките от съоръжението на стадиона ударило полицая в лицето. След като напрежението било овладяно, а футболния хулиган задържан от органите на реда, полицаят отишъл да получи медицинска помощ.

В МБАЛ“Св.Анна“ се установило, че носът му е счупен. Медицинска експертиза описала травматичен отток, мозъчно сътресение и други поражения върху тялото на полицая. След приключване на лечението, според СМЕ са настъпили трайни негативни последствия за здравето на служителя на МВР, които се квалифицират като средна телесна повреда.

Пресслужбата на съда припомня, че за това престъпление Михалев се изправя за втори път пред Темида. За първи път през януари 2012 година друг състав на ВОС му присъди същото по вид и размер наказание (2 години затвор, отложени с 5 години изпитателен срок). Тази присъда бе потвърдена от Апелативен съд Варна, но през 2013 година ВКС отмени наказанието и върна делото за ново разглеждане.

Днес, както Апелативна прокуратура, така и гражданският ищец поискаха от Варненския апелативен съд да отново да потвърди условната присъда за футболния хулиган. Преди това втората съдебна инстанция отказа на защитата на Михалев да назначи трета видео-техническа експертиза, която да установи местата на участниците в сблъсъка на феновете с полицията. Според съда, предходните две експертизи изясняват ситуацията, анализирана от вещи лица, а и качеството на видеоматериала не е добро.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.