"Сова Харис": Ако евровотът беше днес - БСП-31-35%, ГЕРБ-28-32%

Новините

23-05-2014, 09:03

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Депутати със сигурност ще имат още партията на Бареков и ДПС

При евровот днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС - 8.5 - 10.5%. Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите, пише "Труд".

Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, регистрираме известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота бележат малък ръст и според данните вече представляват 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните. Съотнесено към официалните избирателни списъци, ще бъде отчетена избирателна активност от около 40%.

Хората, които все още имат колебания, съвсем не са малко – 23%, но опитът ни е показал, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват, се казва в анализа на "Сова Харис". Изключение от това правило се получава, когато възникне някакво необичайно събитие. Вотът на недоверие на тема енергетика, внесен от опозицията в парламента, изглежда като предизвестен завършек на една доста вяла кампания в страната. Ново вдъхновение, пораждащо надежди за значителни народни маси, едва ли може да се очаква от това събитие. Като цяло, за да настанат съществени изменения в пропорцията на подкрепата за различните политически субекти, е необходимо да се предизвика прилив на гласуващи от порядъка на поне 8-10% над очерталата се активност. В сегашната ситуация такъв феномен би представлявал голяма изненада.

При регистрираната избирателна активност установяваме следната конфигурация: БСП и ГЕРБ затварят основната алтернатива в политическото пространство у нас, като се очертава всяка от тези партии да привлече по около 1/3 от избирателите с готовност да гласуват. Тенденцията, която улавяме през последния месец, е леко подобрение на резулатата на ГЕРБ, докато БСП запазва предишното си ниво въпреки че социалистите се ползват с по-високо одобрение. Тези ефекти се дължат на фактите, че ГЕРБ успяват да привлекат част от привържениците на Реформаторския Блок, който е техният основен опонент вдясно. Същевременно в левия спектър АБВ успява да привлече няколко процента от традиционния електорат на столетницата. Въпреки това при ниското равнище на активност социалистите имат известна преднина и се очертават като най-вероятният победител на изборите.

Ако говорим за ново явление на българската политическа сцена през последната година, това безспорно е коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС, Гергьовден. Кампанията на тази формация, обявяваща се срещу статуквото, се открои от останалите. Лидерът на формацията поддържаше диалог с обществото, който беше в съзвучие със значителни електорални настроения. Не е случайно, че резултатите отреждат трето място на организацията, ръководена от Николай Бареков. Дори и на предстоящите избори да не удържи тази позиция в съперничество с постоянния балансьор ДПС, коалицията около ББЦ се превръща във фактор, с който трябва да се съобразяват всички участници на българската политическа сцена.

Данните от изследването показват, че Европейската тема още не е особено близка за електората, подкрепящ ДПС. Движението обаче е доказало, че разполага с добре изградена изборна машина и умее да мобилизира привържениците си. Поради това няма да е изненада, ако и този път ни изненада с висок резултат. Досегашните позиции на партията, ръководена от Лютви Местан, изглеждат напълно защитими и на предстоящите избори.

Резултатите показват, че още три формации имат шансове да се преборят за място в Европейския парламент. На финалния спринт най-добре се представят АБВ. За краткия период от своето самостоятелно съществуване структурата, ръководена от бившия президент Георги Първанов, успя да разпростре присъствие почти равномерно в цялата страна. Засега "възрожденците" се очертават като най-вероятният пети участник от България в ЕП, ако изобщо има такъв. Трябва да отбележим обаче, че над 80% от заявилите, че ще гласуват за АБВ, са бивши гласоподаватели на БСП. Това означава, че в последния момент може да има известна преориентация на гласовете в посока на традиционната левица. Тенденцията при Реформаторския Блок е нисходяща. Засега дори хора от утвърденото ядро, подкрепяло Синята коалиция, се преориентират към ГЕРБ. Това прави преодоляването на бариерата за влизане в ЕП малко вероятно. Регистрираме тенденция за ръст на подкрепата при Атака. Към момента обаче повишението изглежда недостатъчно за да осигури място на националистите в Брюксел. Откровената им русофилска позиция не успява да компенсира присъствието им в мнозинството в парламента редом с ДПС.

Всички останали участници в изборите общо получават подкрепа, колкото за един мандат. Това естествено изключва възможността някой от тях да се намеси в разпределението на местата.