Започва гласуването за Европарламента

Снимка:

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес първи избират във Великобритания и Холандия

С гласуване във Великобритания и Холандия започват изборите за единствената институция на ЕС, определена пряко от гражданите. Днес гражданите на тези две страни ще определят представителите си в следващия Европейски парламент, припомня dnes.bg

Утре предстои гласуването в Ирландия и Чехия. В събота Чехия продължава да гласува, а в процеса ще се включат Словакия, Малта и Латвия. Останалите държави от ЕС, сред които и България, ще определят своите евродепутати в неделя, 25 май.

Резултатите от изборите ще бъдат обявени не по-рано от 23.00 ч. централноевропейско време (полунощ в България) в неделя. Българските избиратели ще разпределят 17 мандата в новия ЕП.

Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.

Първата, учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент, ще се състои на 1 юли в Страсбург. През юли ще има и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия - процедура, която ще бъде извършена за първи път в историята на ЕС.

За мандата си 2009-2014 г. ЕП прие 2790 решения, от които 1071 законодателни акта и 1719 резолюции, свързани с прилагането на законодателството. Евродепутатите гласуваха 23 551 пъти, приеха 19 213 законодателни поправки, зададоха 58 840 писмени въпроса на европейските институции. Бяха организирани 491 открити обсъждания, свързани с въпроси, повдигнати от гражданите на ЕС.

По официални данни ЕП струва на гражданите на Общността по 3,10 евро на година, уточнява БТА. Тази сума включва разноските за преводи на 24-те официални езика в ЕС на трите работни места на ЕП – в Брюксел, Люксембург и Страсбург. За сравнение германският Бундестаг струва по 8,20 евро годишно на гражданите, френският парламент - по 8,10 евро, а британският - по 7,30 евро.

От 2009 до 2013 г. ЕП е бил разгледан от 1 393 526 посетители, от които половината са видели и виртуалната изложба в Брюксел, посветена на историята на институцията