1 година пробация отнесе варненец заради пиратски дискове

Крими

21-05-2014, 15:51

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Компютърна зала във Варна "изгоря" заради пиратски Windows

3319 диска с нелицензиран софтуер, музика и филми открили в дома му

Варненският районен съд наложи една година и два месеца "пробация" на варненец за възпроизвеждане на чужди авторски произведения. Престъплението е по силата на член 172а, алинея 1 от Наказателния кодекс.  39-годишният А. Денев бе признат за виновен, че на 28 септември 2010 г. в дома си, възпроизвеждал върху компютърна система и държал у тях общо 3319 компактдискови чужди произведения на литературата и изкуството, в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Става дума за множество компютърни програми, филми и други аудиовизуални произведения, възпроизведени без необходимото съгласие на издателите на компютърните програми и на продуцентите на филмите и звукозаписите. Експертизата установява, че нито един от дисковете, намерени у подсъдимия, не съдържал белези на оригиналност и легитимност, липсвали специални кодове, обложки в специфичен стил, съдържащи информация за изпълнители, заглавия на албуми, информация за носителите на авторски и сродни права.  

39-годишният мъж е с чисто съдебно минало. Той бе осъден на "пробация" за срок от 1 година и два месеца, при двете задължителни мерки - регистрация по настоящ адрес с периодичност 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационни служители.            

Иззетите по делото веществени доказателства  се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение. Съдебният акт е окончателен.