Пак лесна тройка на матурите

Новините

20-05-2014, 06:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

23 точки спасяват от двойка, в Европа летвата е на 50

Тройката на матурите и тази година може да се изкарва лесно. Въпреки че преди време просветният министър Анелия Клисарова намекна, че скалата на изпита ще се вдигне, вчера тя посочи, че най-вероятно "тройката ще остане както досега". Целта била да бъде съизмерима с досегашните резултати от изпитите. "Нека да изчакаме деня на изпита, когато всичко ще стане ясно", помоли тя. Клисарова посочи още, че не иска да предизвиква стрес в системата и затова при определянето на скалата екипът й ще вземе под внимание резултатите на матурите в последните шест години.
За първи път тази година МОН ще съобщи скалата, по която точките на теста се преобразуват в оценки, още в деня на изпита. Досега тя се оповестяваше едва когато стане ясно как са се представили абитуриентите. Ако тройката остане на старото си място, това означава, че тя ще се пише за 23 точки. Според езиковеди от университетите такъв резултат е твърдо доказателство за неграмотност. От миналата година те твърдят, че тройката трябва да бъде фиксирана поне на 50 точки. По техните думи в момента нашата петица на матура е равна на тройка в Европа.
От думите на Клисарова не стана ясно дали скалата за преобразуване на точките ще зависи и от това колко труден изпитен вариант е изтеглен. Първоначално тя посочи, че първо ще се види изпитният вариант и едва тогава ще се определи скалата. По-късно заяви, че едва ли оценките щели да зависят от степента му на трудност. От МОН намекнаха, че в следващите години може да бъдат въведени и по-бързи поправки на матурите, за да могат учениците с двойки да подобрят резултата си и да кандидатстват във вузовете, преди да е завършила кампанията им за прием. Самата Клисарова каза, че за тази година вече е късно да бъде въвеждано подобно нещо, защото решението за това е трябвало да бъде взето още през септември. "Нашата цел е да има повече кандидати за университетите, но те да бъдат грамотни", каза Клисарова.
Скалата, по която точките на седмокласниците за кандидатстване в гимназия се преобразуват в оценки, няма да бъде оповестена в деня на изпита. По думите на Клисарова "тя ще си бъде, както досега". Изпитите по български език за 7 и 12 клас са в сряда, началото им е от осем часа. От МОН предупреждават зрелостниците, че трябва да пишат само с черен химикал заради компютърната проверка на изпитните работи. Седмокласниците пък трябва да пишат само със синьо. Абитуриентите трябва да заграждат верните отговори само с Х, при това само върху листа за отговори, а не в тестовата книжка. В последните години има бум на абитуриенти, които отбелязват като верни по няколко отговора с идеята "все един да мине". Просветните експерти обаче предупреждават, че в подобни случаи компютърът не взема под внимание нито един от отговорите и подобен подход не носи точки на абитуриента. Тестът за 12 клас се състои от 40 въпроса, които носят общо 70 точки, и интерпретативно съчинение или есе, което носи 30. При седмокласниците тестът носи 65, а преразказът - 35 точки.