Бесят бременна суданка след като роди заради вероотстъпничество

Животът

19-05-2014, 10:22

Снимка:

BBC

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Съдът е постановил и допълнително наказание от 100 удара с камшик

Судански съд осъди 27 годишна, бременна в осмия месец жена, на смърт чрез обесване. Мотивите на съда са, че тя е изоставила традиционната си вяра, като се е омъжила за християнин. Местни медии съобщават, че присъдата ще бъде изпълнена не по-рано от две години след като жената роди.

В Судан мнозинството от населението е мюсюлманско и се управлява според ислямския закон.

"Ние ви оставихме три дни, за да се отречете от християнството, но Вие настоявате да си запазите новата религия. Осъждам Ви на смърт, чрез обесване", било решението на съдията, съобщава AFP.

Съдията наложил допълнително наказание от 100 удара с камшик и за прелюбодейство, защото бракът между мюсюлманка и християнин не се зачитал за такъв от ислямското право.

Второто наказание ще бъде наложено, след като жената се възстанови от раждането.

Преди произнасянето на присъдата, ислямски духовник е разговарял с осъдената около 30 минути, но това не променило решението й. "Аз съм християнка и никога не съм извършвала вероостъпничество", били думите на жената, която се позовала на това, че майка й била православна християнка и тя отраснала с нея, след като били изоставени от бащата-мюсюлманин.

Мнозина либерални судански учени са излезли с мотива, че вероостъпничеството не е рпестъпление, като се позовават на цитат от Корана, който гласи "Не трябва да има принуждение в религията".

Други обаче смятат, че да си смениш вярата е равносилно на предателство и се позовават на думите на пророка Мохамед, който е казал "Не е допустимо да се пролее кръв на мюсюлманин, освен в три случая - живот за живот, прелюбодейство, и изоставяне на религията".

По време на заседанието, извън сградата на съда са протестирали около 50 души в подкрепа на осъдената жена, които са се сблъскали с нейни противници, но до насилие не се е стигнало.

Посолствата на САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, както и международни организации са излезли с изявление, изразявайки своята загриженост по случая и призовавайки Судан да зачита правото на свободен избор на религия.