По номера на бюлетината не може да се проследи вота, успокоява и Общественият съвет

Новините

17-05-2014, 14:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Купувачите на гласове манипулативно карат гражданите да отрежат номера, за да докажат за кого са гласували.

Има слабости по отношение на комуникацията в работата на Обществения съвет с Централната избирателна комисия, стана ясно на брифинг на съвета. Припомняме, тази седмица стана ясно, че „Прозрачност без граници", които са членове на съвета, го напускат. Проблемът в дейността на Обществения съвет е, че не могат да изработят работещ механизъм на комуникация с ЦИК, тя е много слаба и не тече интензивно в двете посоки и поради това, не може да се постигне висока ефективност на взаимодействието.

С основаването на Обществения съвет, той се е състоял от 11 членове, а впоследствие са се присъединили още трима. Съвсем наскоро обаче един член е напуснал Обществения съвет, което говори за известна динамика.

За пореден път бе подчертано, че в този си формат Общественият съвет е новост за българското изборно пространство, а и не само за българското. Миналата година, при предсрочните избори, имаше изборен граждански борд, който функционираше самостоятелно, сега законът предвижда съществуването на настоящия съвет. Като консултативен орган на ЦИК съставът е формиран от представители на граждански неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели в предишни избори./News.bg/

Още на първото си заседание Общественият съвет е изработил правилата си на работа, като той има право да получава текуща информация и съдействие от ЦИК, в това число и за покана за преки контакти с държавни органи. От своя страна, съветът формира и представя становища, устни и писмени мнения, добавки, каквато е и досегашната практика.

За изминалото време са проведени 7 пленарни заседания, като почти на всяко заседание е изработвано и приемано становище, както и препоръки към ЦИК. Те нямат задължителен характер за комисията, но смисълът е във взаимодействието на комисията със съвета.

Съгласно правилата, на заседанията винаги присъства член на ЦИК. В началото присъствието е било по-многобройно, но в последните заседания е било по-разредено. Общественият съвет си обяснява този факт със сгъстяването на задачите на комисията.

Представителите на обществения съвет са на мнение, че диалогът с ЦИК е бил постигнат до известна степен.

Във връзка с новия елемент с номерацията на бюлетините Общественият съвет отбеляза, че има значителни дефицити в информационната кампания на ЦИК, но разпространеното твърдение, че посредством номерата в долния десен край на бюлетината може да се извърши проследяване на вота е неправилно. Този номер ще се отделя и ще се поставя в непрозрачна кутия и е недостъпен за проследяване.

Това води до тревожност и в следващата една седмица следва да бъде разяснено на гражданите, е мнението на съвета, като се предупреждава, че една от най-разпространените манипулативни стратегии на купувачите на гласове е свързана именно с това. Те карат гражданите да отрежат номера, за да докажат за кого са гласували. Общественият съвет е категоричен, че тази манипулативна стратегия в момента е сработила и е изключително силна.

Общественият съвет призовава ЦИК да се запознае със становищата и да премине към превеждане в изпълнение на препоръките, защото именно там се къса връзката в диалога.

На брифинга стана ясно още, че в РИК - Перник се забелязва подмяна на членовете, което означава, че седмица преди изборите в секционните избирателни комисии участват хора, които няма достатъчно време да се подготвят за изборния ден.

Заместник-председателят на Обществения съвет Даниел Стоянов сподели, че липсват указания как преференциалните гласове да бъдат отчетени. „Надяват се, че това се дължи на недоглеждане от страна на ЦИК и молбата им е по-бързо да се поправи това", поясни Стоянов.

Иначе той констатира, че този път методическите указания са много по-подредени. Необходимо е на членовете на секционните избирателни комисии да им бъде разяснено как да се отчита преференциалния вот, за да не се окаже, че има преференциални гласове, а не са отчетени.

Той изрази предположение, че и тази година отново ще има известно забавяне при отчитане на крайните резултати, така че призова всички да имат търпение и да оставят секционните избирателни комисии да си свършат спокойно работата.