По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Новините

17-05-2014, 07:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Страната ни се представя най-зле по критериите за корупция и неефективност на правителството

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от институт "Отворено общество". То обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически. 

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС. Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството. 

След 7 години в ЕС по качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС - на 30-о място сме, изпреварени дори от Сърбия и Черна гора. За България мисията "догонване" изглежда невъзможна не само в икономическо отношение. В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония. 

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development). Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава. 

По качеството на регулациите - оценява се дали бизнесът се развива лесно, или го затискат лицензии, разрешителни, бавни процедури и високи такси - страната е на 27-о място, по върховенство на закона - на 31-во, по свобода от корупция на - 30-о, по качество на управлението и институциите - на 28-о. Изследването оценява: усещането за корупция в страната и мерките за справяне с нея, ефективността на чиновниците и бремето на регулациите, политическата (не)стабилност, върховенството на закона, доколко разпространени са електронните услуги, ефективна ли е борбата с престъпността, качествени ли са публичните услуги, има ли политически натиск върху институции и чиновници, доколко властта е пропита от "елити" и от "частни интереси". 

Лошите позиции на България по тази група критерии не са никаква изненада - достатъчно е само да се сетим за "независимата" ДКЕВР и за пресата върху цените на тока.

"ЕС се възприема като семейство от добре управлявани, политически стабилни, с ниско ниво на корупция, с добре работещи полиция и съдебна система държави," се сочи в доклада. За България и Румъния обаче изрично се подчертава, че двете страни са под специален мониторинг заради корупцията, организираната престъпност и засечките в съдебната реформа.

НОВОТО РАЗДЕЛЕНИЕ

България остава в най-слабата пета група на ЕС - с Латвия, Гърция, Румъния, Хърватия, като тук е класирана и Черна гора. В последния, шести клъстър са Сърбия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина и Албания. Заради слабото представяне на Балканите и Средиземноморието в доклада вече се говори за ново разделение на Европа - не на Източна и Западна, а на Север и Юг.