Парите от гурбет - два пъти повече от инвестициите

Парите

16-05-2014, 08:44

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

За първите 3 месеца от работещите навън българи са дошли 210 милиона евро

Парите, пратени у нас от българите, живеещи зад граница, надвишават сумата на преките чуждестранни инвестиции в страната близо два пъти и половина. Това сочат данните на БНБ към края на първото тримесечие на тази година, пише "Стандарт".

Чуждестранни инвестиции в страната за първите 3 месеца на 2014 г. отчитат спад на годишна база от цели 76,1% (-284 млн. евро) достигайки до скромната сума от 88,9 млн. евро. За сравнение, парите, които българите зад граница са пратили на своите близки в България възлизат на 209,2 млн. евро за същия период.

Разликата между сумата на инвестициите и сумата на трансферите от българи в чужбина със сигурност е доста по-значителна в полза на вторите, тъй като данните на БНБ отразяват само банкови паричните преводи, надхвърлящи прага от 2500 евро. Конкретно през месец март тази година, чуждестранни инвестиции у нас са с отрицателен знак - минус 1 млн. евро. За сравнение, през същия месец на миналата 2013 г. чуждестранните вложения са били за 149,6 млн. евро.

Паричните трансфери на българите зад граница през месец март достигат 78,4 млн. евро. Това е и най-високата сума, която са пратили емигрантите в последните 10 месеца.