Годзила

Архив Варна

15-05-2014, 19:32

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: Godzilla
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски, екшън
САЩ, 2014, 123’
Режисьор: Гарет Едуардс
В ролите: Браян Кранстън, Елизабет Олсън, Арън Тейлър – Джонсън, Жюлиет Бинош, Кен Уатанабе, Виктор Разък, Ричърд Т. Джоунс, Дейвид Стратърн, Сали Хоукинс

Точно 60 години след първата си разходка на голям екран, най-известното японско филмово чудовище Годзила се завръща в киното с внушителни габарити (разгърнати в пълната им триизмерна прелест) и дарбата да затрива половин мегаполис само с едно махване на опашката си – под съпровода на добре познатия смразяващ рев, разбира се.

Настоящата трактовка на доволно преекспонирания мотив за мутиралия радиоктивен гущер, роден от морските дълбини с едничката цел да сее разруха и хаос в някой многомилионен град, ще удовлетвори не само търсачите на зрелища, но и по-взискателните към сюжета поради ред причини. Встрани от специалните ефекти и поразителните кадри (каквито филмът притежава в изобилие), няма как да не отбележим задълбочената разработка на персонажите и тяхната непоколебима аргументация, която в продукции като тази почти винаги се губи някъде между компютърната анимация и пиротехниката. За основен плюс на филма считаме и вглеждането във философския конфликт човек-природа, където многотонното чудовище е въплъщение именно на разрушителните стихии, неподвластни на разума или оръжията на хомо сапиенс.

Колкото до самата Годзила – апокалиптичният й образ няма да разочарова и най-критичните. От върха на зиналата си страховита паст до последния шип на опашката този единствен по рода си (анти)герой всява сериозен смут на екрана и извън него и то най-често, когато отсъства от кадър. Тук отдаваме значимото на режисьора заради умелата игра на нерви и натрупването на напрежение в най-добрите традиции на трилъра.