Попова няма да "подлива вода" на Плевнелиев

Новините

15-05-2014, 09:48

Снимка:

© БГНЕС/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вицепремиерът отрече да има каквито и да било отношения с други партии, разграничавайки се категорично от партията на Николай Бареков

Президентската институция не може да си позволява да персонифицира, по Конституция тя не може да казва кога правителството трябва да подава оставка, тя може да излъчва обединителни послания, да се стреми с цялата си енергия да обединява хората. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в сутрешния блок по Нова телевизия.

Вицепрезидентът категорично отрече възможността да довърши президентския мандат след евентуален импийчмънт на Плевнелиев въпреки очевидните разногласия през последните седмици. Попова отговори, че изобщо няма никакви съмнения, че двамата ще излязат от сградата на "Дондуков" 2 заедно така, както са влезли.

Попова отрече и да има каквито и да било отношения с други партии, разграничавайки се категорично от партията на Николай Бареков с чието име бе свързана в медиите през последните седмици.

В моето аплоа на вицепрезидент, подчерта тя, изпълнявам задълженията си такива, каквито ми позволява Конституцията и съобразно моята подготовка, за да застана на този пост, пояснявайки, че „има президент и той е Росен Плевнелиев, аз съм вицепрезидент - не негов заместник, а самостоятелна единица”.

Относно това, че парламентарна комисия ще разследва Росен Плевнелиев, Попова заяви, че случващото се не отива в добра посока.

„Комисиите в НС по никакъв начин не може да задължат държавния глава да се яви на изслушване. Той може в качеството си на президент да реши дали да отиде или да не отиде", добави още вицепрезидентът.

Във връзка с разделението на българското общество на протестиращи и контрапротестиращи Попова отбеляза, че президентската институция не може да си позволи да се уповава само на част от българския народ, не може да бъде приватизирана само от една част от гражданите.

Според нея това разделение е не бивало да се случва, пояснявайки, че много деликатно се е опитала да обясни пред българите, че позицията на президентската институция е друга.

Всички български граждани трябва да могат да се огледат в нашата институция. Не бива да остава с впечатление, че тя защитава само част българите. Това не е правилното поведение, Президентството не е партийна централна, не е място където групи, групировки, кръгове, отбори могат да използват нашата институция, има такова усещане в част от българските граждани, обясни тя.

По думите й важно е да се знае, че на "Дондуков" 2 има служители, хора, които са избрани с гласа на всички български граждани.

Попова бе категорична, че ще продължи да изпраща послание, за да отговори на всички хора, а не на отбори от протестиращи и контрапротестиращи, повтаряйки, че Президенството е за всички.

Няма място за политически илюзионизъм, политически персонофикации, ще говоря за всички, не за отбори. Президентската институция трябва да защитава българския интерес, няма да допусна някой да се опитва да се легитимира чрез нас, заяви тя.