Древна гробница показа най-старото изображение Исус Христос

Животът

15-05-2014, 08:38

Снимка:

"Световни загадки"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По първоначални данни в гробницата е погребан 17-годишен писател, живял през коптския период

Учени от Университета на Барселона изненадващо откриха най-старото изображение на Исус Христос по време на археологически разкопки в древноегипетския град Оксирингх.

Те са натъкват на гробница, върху една от стените на която има изображение на млад мъж с къдрава коса, даващ благословия, датиращо от VI – VIII в., за което се предполага, че е на Исус Христос. В гробницата освен това са открити различни каменоделски инструменти, мастилница, моливи и писалка, а така също и няколко римски мумии, съобщава svetovnizagadki.com.

Към момента археолозите все още не могат да кажат на кого по точно принадлежи намерената гробница, но по първоначални данни в нея е погребан 17-годишен писател, живял през коптския период.

Около изображението, за което се предполага, че е най-старото такова на Исус Христос, има изписани текстове, които специалистите в момента превеждат. Има освен това и рисунки на растения, датиращи също от коптския период.

Самото помещение, в което е открито изображението на Исус Христос и многобройните артефакти, е с размери 8х8 метра, а дълбочината му е 4 метра. До самата гробница има и друга структура, свързана с нея, за която учените предполагат, че може да се окаже храм на бог Серапис.

Древният египетски град Оксирингх е известен главно с големия брой папируси, намерени там. Това обаче е първият случай, когато археолозите успяват да открият и инструменти за писане.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен