ГЕРБ внася вота в петък, кани реформаторите в НС на дебатите

Новините

14-05-2014, 13:01

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Бойко Борисов и Радан Кънев обсъдиха кризата в енергетиката

Проблемите в енергетиката у нас обединиха партията на Бойко Борисов ГЕРБ и другата дясна формация Реформаторския блок. И двете партии в дясното политическо пространство седнаха на една маса рано тази сутрин, като лице в лице застанаха Борисов и лидерът на ДСБ и говорител на реформаторите Радан Кънев, пише news.bg

Приятелски настроени да обсъдят кризата в енергийния сектор от страна на опозицията застанаха и бившият енергиен министър Делян Добрев, герберката Румяна Бъчварова и народният представител Димитър Главчев. От другата страна бяха екслидерът на СДС Мартин Димитров, изгоненият от кабинета "Борисов" ексминистър на икономиката Трайчо Трайков, както и икономическият експерт Георги Ганев.

Още в началото на срещата Борисов пожела добронамерено на Реформаторския блок в следващия парламент да се върнат на мястото, на което им се полага.

Стана ясно, че петък - окончателно - ще е денят, в който ГЕРБ ще внесе поредния си вот на недоверие срещу правителството, този път заради водената политика в областта на енергетиката. Припомняме, че в последния работен ден за Народното събрание преди изборите експремиерът Борисов изненада дори и своите хора, като се зарече да "удари" управляващите за това, което правят в енергетиката.

Днес Бойко Борисов обясни, че очакваният вот ще бъде внесен в петък, тъй като дотогава опозицията е очаквала да получи официални данни за състоянието на Националната електрическа компания (НЕК) и на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Депутатите от ГЕРБ са изявили желание да видят и всички документи от юни 2013-та година до момента по проекта "Южен поток", които са входирани в енергийното министерство.

Такава информация обаче не е била предоставена на герберите, макар и те да твърдят в качеството си на депутати, че няма право да им се отказва подобен достъп.

"А на бас, че няма ви ги дадат", предположи Борисов и намеси и една съдебна тема. "Абе, Мишо Миков не може да намери Станишев да му даде призовката. Представяте ли си? А когато е за наши дела, влиза секретарят на парламента в стаята, дава призовката и казва - "считайте, че съм ви я дал", изтъкна лидерът на ГЕРБ по повод съдебното дело срещу Станишев.

Връщайки се към темата енергетика, Борисов обясни, че вече 20 дена опозицията търси информация за официалния баланс на енергийните компании у нас. "Тихомълком в Народното събрание е дошло едно писмо на пощальона Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото балансът на дружествата още не бил готов", обяви бившият премиер и се запита - "откъде на енергийния ни министър му идва тази сила и наглост, защото това не е информация за това къде е пътувал, а за баланса на най-важното държавно дружество".

"Плюс" няма никъде при Орешарски, освен при външния дълг", атакува още председателят на ГЕРБ и за да покаже минусите в енергетиката посочи, че опозицията съзира дефицит в НЕК в размер на около 3,2 млрд. лева, а в БЕХ - малко над 1 млрд. лева.

Бойко Борисов призна, че не може да си затвори очите и за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), защото именно тя трябва да е безпристрастна и хората да знаят защо цената на тока е такава. Експремиерът упрекна за пореден път управляващите и в това, че умишлено се опитват да загубят арбитражното дело за АЕЦ "Белене".

За позорно Борисов намира и темата за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който да бъде построен без конкурс. "Не може да заведеш един министър в един завод, да му хареса, че е лъскав и да каже - "ето това ще бъде"", отсече още Борисов. За тезата си, че "Газпром" пишат закони, а тук депутатите от БСП ги внасят, поговори и един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев.

Припомняме, десните установиха, че новите промени в Закона за енергетиката са продиктувани от Русия и по-специално от "Газпром". Реформаторите също са на мнение, че БЕХ се намира в критично състояние, а фалитът на НЕК при това положение е неизбежен.

Ексенергийният министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков защити бившия си шеф, като обяви - "откъдето и да се погледне енергетиката, вотът на недоверие за сектор енергетика може да бъде оправдан".

Бойко Борисов призна, че от сега знае, че по време на дебатите за вота на недоверие ще чува критиката - "Вие сте виновни", но той щял да им отговори - "Ама дай цифрите да видим какво колко е". Цифрите били категорични, уверен е Борисов.

Като за финал на срещата Борисов прочете написано му от герберката Румяна Бъчварова листче, в което го съветва да покани реформаторите на дискусията на вота на недоверие в парламента. Слушайки бившата шефка на политическия си кабинет лидерът на ГЕРБ заключи - "Елате на дебатите за вота. Този вот ще е тест за ДПС".

Коментира се, че една от идеите на опозицията е дебатите и гласуването по вота да бъдат в дните непосредствено преди евроизборите на 25 май.