Донецк и Луганск обмислят обединение

Сепаратистите от двете републики засега щели да се въздържат от присъединяване към Русия

Сепаратистите в Източна Украйна с нова инициатива - Донецка и Луганска област обмислят обединение, предаде бТВ. На този фон украинските власти продължават антитерористичната операция в бунтовните региони.

Първоначалната идея беше веднага след референдумите да се проведат нови, на които местните жители да изберат дали двете области да се присъединят към Руската федерация по подобие на Крим. Сега обаче лидерите решили, че двете републики трябва да се развиват „рамо до рамо".

Междувременно украинската армия предприе нов щурм срещу позициите на проруските сепаратисти в Славянск. Властите в Киев заявиха, че антитерористичните операции ще продължат до успешен край.

„Не сме прекратили операциите и няма причина да го правим. Сепаратистите тероризират населението в Донецка и Луганска област”, категоричен е министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Сепаратистите обаче са убедени, че ще удържат позициите си. „Хората са доведени до крайност и знаят, че единственият им шанс да се спасят е, като се отбраняват”, обясни Юри, който е на страната на сепаратистите.

Продължават и международните усилия за намаляване на напрежението в региона. Германският външен министър пристигна в Украйна. На среща с първите мъже в държавата Франк-Валтер Щайнмайер изтъкна важността от провеждането на президентски избори. „Смятам, всички сме съгласни, че президентските избори на 25 май ще изиграят важна роля. Днес отново обсъдихме как да се създадат предпоставки за всички гласоподаватели да упражнят правото си на глас”, заяви Щайнмайер.

Премиерът Яценюк отново обвини Русия, че подклажда сепаратистките настроения в Украйна. „В момента, в който Русия спре да финансира сепаратистите, ситуацията ще се подобри незабавно”, убеден е Яценюк.

По-късно премиерът отпътува с министри за Брюксел за подписването на споразумение за финансова помощ на стойност 1 милиард евро. Министърът на енергетиката пък се среща с европейския енергиен комисар Гюнтер Йотингер. Преговорите са важни на фона на новия газов натиск на Русия върху Украйна. „Газпром" представи предварителна сметка от 1,6 млрд. долара, която Киев трябва да плати до 2 юни. В противен случай рискува спиране на газовите доставки.