Шериф Ходжа и Маг Руми пак се изправят пред съда

Крими

13-05-2014, 16:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдят менте магьосниците за измами

Шериф Ходжа и Маг Руми ще бъдат изправени отново пред съда на 14 май. Насрочени са поредните заседания в Районния съд във Варна по две дела за измама срещу "лечителите" – 57-годишеният Шериф ходжа и 21-годишната Маг Руми, предлагащи "разваляне на черни магии" и "разрешаване на лични и здравословни проблеми". В 9:30 часа започва заседанието на 32 съдебен състав, където подсъдим по делото е 57-год. Ал. Чакъров. Той е обвинен, че през август 2012 г., с цел да си набави имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у пенсионерка от далечен град, че може да разваля магии и да й помогне за разрешаване на семеен проблем.

Шериф ходжа обяснявал, че притежава свръхестествени сили и искал заплащане за "услугата" си, като по този начин на пострадалата възрастна жена била причинена имотна вреда в размер на 1000 лева. През февруари показания пред съда дадоха пострадалата жена и сестрата на Чакъров. В началото на април по молба на подсъдимия, поради здравословни причини, заседанието бе отсрочено.

Утре в съдебна зала се очаква да бъде разпитана неявила се досега свидетелка – бившата съпруга на подсъдимия. Предстои още да бъдат представени справки от Търговския регистър и от ТД на НАП – Велико Търново, удостоверяващи дали Чакъров е развивал дейност като юридическо лице или е регистриран като самоосигуряващ се.

С начален час 14 ч. започва заседанието на 36 съдебен състав, където подсъдима по наказателното дело за измама е 21-годишната Румяна Г. Тя е обвинена, че като непълнолетна за периода от 14 март 2009 г. до 15 ноември 2010 г., с цел да си набави имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у общо 8 лица, че ще им помогне да решат различни свои здравословни, семейни и други конкретни проблеми. Причинената имотна вреда на пострадалите е на обща стойност 9822 лева.

Според обвинението, през 2008 г. непълнолетната се сдобила с удостоверение за оператор-изследовател по мултимедиаторика и феноменология по описа на Национален институт по ултрасензорна мултимедиаторика и феноменология. В началото на 2009 г. чрез различни печатни и електронни медии тя започнала да рекламира своите свръхестествени възможности и дейността си, свързана с ясновидство. В разпространяваните реклами подсъдимата се представяла като Маг Руми и "наследницата на Ванга", която може да "открива всякакви видове въздействия, да изчиства родови проклятия" и "да помага от разстояние точно и ясно". Чрез позвънявания на посочения в рекламните обяви телефон с подсъдимата започнали да се свързват граждани с различни проблеми.

На всеки от потърпевшите тя обещавала, че може да помогне, като изпълнява определени ритуали за разваляне на направените им магии и проклятия, за което подсъдимата изисквала от пострадалите да й изпращат чрез пощенски запис пари или в отделни случаи мобилни телефони, златни накити, парфюми и др. След като потърсилите услугите на ясновидката лица не постигали очаквания ефект, те настоявали да им бъдат върнати парите и предоставените вещи. Подсъдимата отказвала връщане на сумите, спирала да отговаря на обажданията и за всеки от случаите била уведомена полицията.

На предварителното изслушване през февруари т.г. подсъдимата изрази желание делото да се разглежда по съкратената процедура. Ход на делото досега не е даден, поради нередовното призоваване на част от наследниците на пострадало лице, които имат право да встъпят в процеса в ролята на частен обвинител или граждански ищец.