Русия, САЩ, ЕС и Киев подкрепиха плана на ОССЕ

Новините

13-05-2014, 11:05

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Германският дипломант Вполфганг Ишингер ще бъде посредник

Предложената от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) "пътна карта" за уреждане на кризата в Украйна е получила подкрепа от Русия, САЩ, ЕС и правителството в Киев, се посочва в съобщение на организацията, цитирано от информационните агенции, пише mediapool.bg

През последните дни действащият председател на ОССЕ - външният министър на Швейцария Дидие Буркхалтер е провел консултации на високо равнище с четирите страни, подписали в Женевското споразумение от 17 април, и получи положителен отклик от всяка от тях.

ОССЕ напомни, че предложеният от швейцарското председателство документ е призван да помогне за излизане от кризата и намаляване на напрежението в Украйна. "Пътната карта" се основава на четири елемента: отказ от насилието, разоръжаване, национален диалог и провеждане на президентски избори на 25 май.Първата стъпка от картата включва да се приеме опитният германски дипломат Волфганг Ишингер за посредник, който ще опита да стартира диалог между различните страни в кризата в Украйна във формат кръгла маса.Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вчера призова всички страни незабавно да изпълнят условията на Женевското споразумение за уреждане на кризата в Украйна. "В Украйна продължава ескалацията на конфликта, особено в южната и източната част на страната. През последната седмица имаше много насилие и малко диалог", заяви генералният секретар на ООН.Той призова "всички, които подкопават единството, териториалната цялост и стабилност на Украйна" незабавно да прекратят подобни действия. "Властите в Киев са длъжни да продължат да реагират на такива действия с максимална сдържаност и в съответствие с украинското законодателство и международните принципи в областта на правата на човека", добави Бан Ки-мун. Той отбеляза, че все още има възможност да се предотврати прерастването на кризата в Украйна в пълномащабен конфликт.