Вапцаров убил баща си с мотика

Снимка:

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Абитуриенти възпяват „поетта” и „мостта” в съчиненията си

„Вапцаров убил баща си с мотика”. На такава недомислица се натъкнали проверяващите на предварителния изпит по български език и литература в Алма матер. Бисерът е част от разсъждения върху Вапцаровата творба „Песен за човека”. На предварителния изпит абитуриентите можеха да избират да пишат по темата - „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” или да съпоставят цитати от стихотворението „Хайдути” на Христо Ботев и „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.
Друг бисер, обобщаващ Ботевата поезия, пък гласи - „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка”. Друг кандидат-студент пък написал, че „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно”.
Според проверяващите тези абсурдни разсъждения показват безпомощност и липса на усет към езика
„Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение”, коментираха те пред „Монитор”. Филолозите обаче са категорични, че т.нар. бисери
не са представителни за всички писмени работи, а са по-скоро изключения, творения на кандидатите с най-слаби оценки.
Един от тях написал – „Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически”.
Друг абитуриент стигнал до заключението, че „Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си”. Проверяващите прочели още абсурдни разсъждения, според които „Първо от холера се разболява лирическият герой на Дебелянов, а после и своя автор”.
Тревожни са и правописните грешки на кандидат-студентите, които са на ниво ученици в начален етап. Една от тях е членуването в м.р. с двойно „т”. Така например абитуриентите писали „поетта” и „мостта”.
Не липсват бисери, макар и по-скучни и от предварителния изпит по история, на който се паднаха теми за Априлското въстание и Балканската война.
Кандидат-студент написал, че „потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се”. Според друг младеж пък България и други поробени балкански страни получавали щедри чуждестранни помощи
Сред бисерите е й изречението „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани”.