Обявиха се против номинацията на митрополит Кирил за награда "Варна"

Мисия Варна

09-05-2014, 16:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Награда "Варна" за митрополит Кирил

Номинацията е предизвикателство срещу доверието на обществото, морала и вярата

Ден след като комисията по култура към местния парламент на Варна реши митрополит Кирил да бъде удостоен посмъртно с голямата награда "Варна", във фейсбук се появи страница против номинацията. 

"Номинацията на митрополит Кирил (посмъртно) за носител на наградата е предизвикателство срещу доверието на обществото, морала и вярата", аргументират се създателите на страницата. Журналистът Спас Спасов е изпратил и отворено писмо до местните власти с настояване да преразгледат решението си. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

категорично възразявам срещу гласуваната номинация. Мотивите ми са следните:

Решението противоречи на принципите за определяне на носителите на Награда ВАРНА и на Голяма награда ВАРНА. Те са залегнали в Статута за присъждане на тези награди, приет от Общинския съвет във Варна с решение № 185-10-2(8) от 28 януари 2004 г.

Според чл.2. от Статута "награда "Варна” се присъжда "на творци от Варна" за създадените от тях "произведения" в сферата на литературата, визуалните изкуства, театъра (драматичен и куклен), музиката (класическа, народна, поп и рок), операта, танца, киното и телевизионните филми, публицистиката и журналистиката, архитектурата, художествения превод, организацията, подпомагането и популяризирането на културата и изкуствата".

Според чл.4. от същия Статут "за цялостно творчество може да бъде присъдена една "Голяма награда "Варна" за изключителни постижения и принос в националната култура на творец, живял и творил във Варна".

Според чл.7от Статута "Предложения за отличаване на произведенията на творци и творчески колективи , дейци на културата и институции могат да правят творчески съюзи и сдружения, организации, граждани. Те се отправят в писмен вид до Постоянната комисия за култура, вероизповедания, медии на Общинския съвет най-късно до 31 март на текущата година. Предложенията трябва да съдържат убедителни аргументи в подкрепа на кандидатите за наградата. Задължително се упоменава за кое произведение за предлага кандидата. 

Имайки предвид цитираните по-горе текстове, Ви призовавам да оттеглите номинацията на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил за носител на Голяма награда ВАРНА като противоречаща на нейния Статут.

Митрополит Кирил не е "творец от Варна", имащ "творчески постижения" в изброените категории. Номинацията му е направена "за неговата "научноизследователска и духовнопросветна дейност", а не за "изключителни постижения и принос в националната култура на творец, живял и творил във Варна".

И до този момент не е публикувана никаква информация, от която да става ясно кой – личност, творчески колектив или институция е номинирала митрополит Кирил, кои са "убедителните аргументи" в подкрепа на кандидатурата му за наградата и за кои произведения е предложена тя?

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

изброените дотук мотиви касаят формалната страна на проблема с номинацията на покойния митрополит Кирил. Но-важна в случая е нейната неприемливост от гледна точка на морала и Закона.

На 17 януари 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че заедно с още 10 митрополити от Светия Синод на Българската православна църква владиката Кирил е били сред сътрудниците на Държавна сигурност – репресивния апарат на бившия атеистичен комунистически режим в България.

Този режим бе определен за "престъпен" със "Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", публикуван в Държавен вестник бр.37 от 5 май 2000г.

Разкритието за дейност на митрополит Кирил като сътрудник на Държавна сигурност бяха направени след като от 2007г. до 2012г. пред различни медии той отричаше да е имал, каквито и да е контакти или да е сътрудничил на ДС. Това означава само едно – че владиката Кирил публично е лъгал. При това не за първи или за последен път.

През 2006 и 2007 г. той бе многократно уличен в лъжа и отговаряйки на въпросите, които медиите му задаваха във връзка с разкрития за финансовите операции и имотните сделки на водената от него епархийска администрация. А това поведение стана повод за основателните съмнения, че те са обслужвали лични и корпоративни интереси, вместо присъщите за църквата мисионерство, просветителство и създаване на общности чрез разпространение на система от ценности.

Не на последно място именно митрополит Кирил стана причина и за едно от най-тежките разцепления в Българската православна църква. През 2003г. срещу волята на няколко хиляди варненци той буквално се саморазправи, като прогони от храма му изключително уважавания и по тази причина следван и до днес от паството си свещеник Любомир Попов. Обществена тайна е, че покойния владика направи това не от грижа за вярата и църквата, а от ревност към авторитет, който не можеше да присвои. Още тогава случилото се беше явен знак, че користта на самодържеца е погубила благонравието на духовника.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

смятам, че аргументите, изброени дотук, са достатъчен мотив за преразглеждане на взетото от Вас решение, покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил да бъде посмъртно номиниран за тазгодишната Голяма награда ВАРНА за „ярки постижения в областта на културата“.

От териториите на духовното ни делят тънки, съвсем невидими граници. Прекрачваме ги с примирение всеки път, когато трябва да сверим посоките в живота си. Но зад тези граници компромисите с доверието на обществото, морала и вярата не се разменят срещу авторитет или слава. Като хора на духа вярвам, че знаете това не по-зле от мен.

Опасявам се, че взетото от Вас решение е емоционално и прибързано . Духовникът е призван да бъде носител на морала. Доносникът е жертва на изгубеният си морал. Затова митрополит Кирил заслужава прошка, но не и награда.

Окончателното решение за присъждането на Голямата награда "Варна" за "ярки постижения в областта на културата" на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил предстои да бъде взето на сесията на Общинския съвет на Варна, насрочена за 14 май т.г.

Пак тази година предстои да бъде взето и решението по кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Моля, помислете още веднъж!

Спас Спасов
журналист