Избирателите намаляват с напредване на кампанията

Новините

08-05-2014, 10:50

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Социолози: На 25 май всичко ще зависи от избирателната активност

С напредването на предизборната кампания гласоподавателите намаляват. Това каза социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг пред Нова телевизия.

"Хората се разколебават от това, което виждат - противопоставянията, нападките, обвиненията, компроматите", каза той.

Павлов коментира, че прогнозираните от него 36% избирателна активност няма как да спаднат още, тъй като това са твърдите ядра на партиите.
Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч" заяви, че изходът от изборите на 25 май зависи от мобилизацията на симпатизантите на политическите партии и избирателната активност, пише dnes.bg. Според нея именно от това колко хора ще отидат до урните, зависи бъдещето на малките партии. Димитрова обяви за заблуда схващането, че малките партии имат гарантиран електорат и че при висока активност ще загубят. По нейни думи единствено големите партии имат гарантиран електорат.

Тя каза още, че се наблюдава висока степен на мобилизация сред избирателите на БСП и ДПС, и обратното – ниска степен при десните симпатизанти.

Юлий Павлов подчерта, че е важно малките партии да организират симпатизантите си, тъй като според него високата избирателна активност е "нож с две остриета" за тях. Той подчерта, че при ниска активност прагът, който партиите трябва да прескочат, ще бъде доста по-нисък.

Двамата социолози коментираха и случая в Джебел, но фокусът беше поставен върху надписите на турски език и веещото се турско знаме в града. Според тях няма тенденция за нагнетяване на етническо напрежение, тъй като резултатите на националистическите партии в проучванията са ниски.