Сорос: Лечение вместо война с дрогата

Новините

06-05-2014, 16:11

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Забраната на наркотиците е създала незаконен пазар за милиарди

Войната срещу наркотиците е провал с размер от 1 трилион долара. Това не е просто загуба на пари, а е контрапродуктивно. Това пише милиардерът и филантроп Джордж Сорос в своя статия за "Файненшъл Таймс", цитиран от bTV.

Според него влаганите от правителствата по света пари през последните над 40 години са били за сметка на реално работещи решения за борба с дрогата като например заместващите терапии или осигуряването на игли за венозните наркомани като мярка срещу разпространяването на зарази като ХИВ, които са свързани със значителни медицински разходи.
Сорос се позовава на нов доклад на London School of Economics. Изводите, подкрепени от петима нобелови лауреати по икономика, показват, че усилията за нанесли повече щети, отколкото добро.
Милиардерът посочва, че забраната на наркотиците единствено е създала черен пазар в размер на около 300 млрд. долара. По думите му картелите са изключително гъвкави и ако бъдат притиснати в дадена страна, те просто се преместват в друга.
Той дава пример с Колумбия, където силите за сигурност удариха търговията с кокаин и тя, заедно с всичките убийства и друга незаконна дейност, просто отиде в Мексико.
Според Сорос, този вид убийства имат голямо влияние върху икономиката: корпорации пренасочват производството си навън, външните инвестиции пресъхват, промишлеността запада, жителите на страната бягат навън в търсене на по-добър живот.
Той допълва, че проблемът не засяга само страните-производителки на наркотици – огромен процент от затворниците по света излежават присъди за деяния, свързани с дрога, макар за много от тях лечението да е по-евтин и по-ефективен начин за ограничаване на рецидивизма и защита на обществото.