Агнешкото от 5 до 15 лева за Гергьовден

Парите

04-05-2014, 11:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента от нас се изкупуват евтини живи агнета, а в кланиците и в магазинната мрежа, потребителите се натоварват със скъпо агнешко

5 лева за килограм живо агне и 15 лева за килограм месо по магазините - това са цените за Гергьовден. 

Преди Гергьовден цените са между 4,80 – 5 лв. за килограм живо агне. Това са страшно ниски цени за производителите, защото при тези цени, ние търпим загуби. Интересното е, че фермерите бяхме притиснати с ниски изкупни цени, а потребителят беше натоварен с високи цени на месото.

Това коментира пред "Фокус" Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България. "Ние няма как да определим цената на месото в магазинната мрежа. Затова внесохме искане още преди 1 – 2 години за наредба за директни продажби, за да може, когато тя влезе, ние като производителите да имаме право да определяме цените в магазинната мрежа. В момента от нас се изкупуват евтини живи агнета, а в кланиците и в магазинната мрежа, потребителите се натоварват със скъпо агнешко", допълни Синапов.

"В магазинната мрежа преди Великден имаше агнешко месо, което се предлагаше на 15 лв. за килограм. Би било логично, купувайки ги от нас на 4,80 – 5 лв., да няма по-скъпо месо в магазина от 10 лв.

Тази огромна разлика, която се получава, не е от нас, а печалбата отива при търговската мрежа”, коментира той. Според Синапов, не се очаква повишаване на цените на агнешко по Гергьовден."Няма как ние производителите да очакваме повишаване на цената на живите агнета, след като сме оставени в ръцете на прекупвачите и кланиците.

Ние сме зависими от тях. Производителите не можем да бъдем регулатор на цените. Ние сме притиснати да продаваме агнетата евтино, а потребителите са принудени да купуват агнешко скъпо”, посочи той.

За вносните агнета Синапов обясни, че са много по-евтини. „Всички държави членки на Европейския съюз имат много по-големи субсидии от нашите.

В крайна сметка нашите управляващи трябва о време да претендират за увеличаване на субсидиите, защото на общия пазар не можем да бъдем конкурентноспособни. Вносните агнета, които се предлагат, са толкова евтини, заради високата субсидия, която получава производителя”, каза Синапов и посочи, че родното агнешко се предпочита не само пред вносното в България, но и се търси в целия Европейски съюз.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)