Варна е регата

Най-голямото морско събитие за България и най-значимото състезание на учебни ветроходи в света започва днес

Международната регата Black Sea Tall Ships 2014 започва официално днес във Варна. Тази година за първи път в историята си Tall Ships ще се състои изцяло в Черно море. Регатата ще се проведе от 3 до 27 май в акваторията на Черно море. Маршрутът е Варна - Новоросийск - Сочи - Констанца.

20-те "високи кораби" от клас "А", които ще участват в състезанието, продължават да пристигат на варненския порт и днес и ще останат до 3 май.

В продължение на 4 дни варненци и гостите на морската столица ще могат да разглеждат безплатно ветроходите и да посетят разнообразните събития и развлечения във фестивална зона. На откритата музикална сцена ще излязат някои от най-популярните български изпълнители - ще видим група „Сигнал", Графа и спектакъла "Ритъм" на Андрей Баташов.

Освен сцена, в района на порта са изградени и екстремна спортна зона, детски съоръжения и разнообразни кътчета за храни и напитки.

В официалното откриване на международното състезание, днес в 13:00 часа, ще участват министърът на транспорт Данаил Папазов и кметът на Варна Иван Портних.

В 9:30 ч започва представянето на най-малките ветроходци от Варна. Децата от Яхт клуб "Кап. Георги Георгиев" ще излязат със своите малки лодки (клас "Оптимист") в морето пред Южния плаж, за да посрещнат големите ветроходи. През цялото време на събитието ще доказват пред варненци своите морски умения в шатрата на клуба на Морска гара. В специален щанд пък те са изложили сувенири, календари и морски флагове - всички изработени от тях самите.

Варна ще бъде домакин на грандиозно събитие по вода за втори път. Tall Ships гостува за първи път в града през 2010 г., като се превърна в събитие на годината за града с над 200 000 посетители. Тази година се очаква още по-голям интерес към събитието, както и туристи от цялата страна и чужбина.

Кулминацията на Tall Ships Black Sea Regatta ще бъде Парадът на ветрилата на 3 май. Ветроходите ще разкрият цялата прелест на разноцветните си платна пред варненци - парада може да се наблюдава от Морската градина и от крайбрежната алея, от панорамната площадка по пътя за галата, от фара на Галата, от Аспаруховия мост и от плажа на Аспарухово.

Програмата за днес
8:30 - Пристига "Running on waves"
9:30 - Програма от Яхт клуб "Кап. Георги Георгиев" - Морска гара и Яхт клуба
10:00-18:00 ч - Ветроходите са отворени за посещение
12:00 - Посрещане на "Седов" и "Крузенщерн"
12:30-18:00 ч - Културно-развлекателна програма-сцена на Пристанище Варна
12:30-16:00 ч - Демонстация "Оптимист" и Гонки ЯЛ6 пред Пристанище Варна и залива пред Морска градина
13:00 ч – Церемония по откриване на регатата – сцена Пристанище Варна
15:00 ч - Про-Ам гонка с участието на журналисти и гости в екипажите на участващите яхти - Старт-финал: Южен плаж
17:00 – 18:00 ч – Официално откриване на регатата "Ветрила" и на Мобилна точка за културни контакти "Мо То"- сцена Пристанище Варна
19:30 ч - Официална вечеря за капитаните
20:00 ч - Концерт на Графа сцена Пристанище Варна

Вижте програмата за следващите дни
Разгледайте ветроходите, които вече пристигнаха:
Надежда 

Тамара

Рах Навар