Отпуската няма да гори

Новините

30-04-2014, 06:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отпада и задължителното планиране на почивните дни

Да не се губят дни от годишния отпуск, ако не се ползват в рамките на 2 г. Това предложение направиха синдикатите. Предстои то да бъде обсъдено с властта и бизнеса на следващото заседание на тристранния съвет. 
Работодателите засега са на различни мнения. Част от тях подкрепят идеята. "Давността е проблем в държавната администрация. Там чиновниците трупат отпуск, който след това се изплаща от хазната", коментираха от фирмите. 
Властта, бизнесът и синдикатите се разбраха планирането на годишния отпуск при малките и средните фирми да отпадне. Досега всички дружества и институции бяха задължени до 31 декември да изготвят график, по който служителите ще почиват през следващата година. 

2-годишната давност на платения отпуск може да отпадне. Това ще обсъждат работодатели и синдикати в съвета за тристранно сътрудничество в следващите седмици. 
"За" отпадането на давността се обявиха синдикатите. Работодателите обаче засега са на различни мнения. "Не приемаме премахването на давността. Този отпуск се дава, за да може хората да си починат, а не да им се изплаща на ръка", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според други бизнес организации обаче липсата на това ограничение не е голям проблем. "Трупането на неползван отпуск е проблем на държавната администрация, в частния сектор като цяло не се наблюдава", коментираха представители на работодателски организации. 
Двегодишната давност на платения отпуск бе въведена по време на управлението на ГЕРБ. Целта бе да се прекрати практиката на натрупване на стотици дни неползвана почивка, които после работодателят трябва да изплати при пенсиониране или напускане на служителя. Тогава всички фирми и институции бяха задължени до 31 декември да изготвят график, по който през следващата година работниците ще излизат във ваканция. Правилото важи и досега.
Бизнесът обаче е съгласен да отпадне задължението малките фирми да водят график за платения годишен отпуск, стана ясно след вчерашното заседание на тристранката. Синдикатите пък предлагат този график да се премахне за всички компании. Те обаче са категорични, че това трябва да стане едновременно с отпадането и на ограничението за ползване на отпуските. "Ако има давност, а няма такива графици хората рискуват да загубят част от платения си отпуск. А той е тяхното конституционно право", обясни Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. 
Дебатът за давността на платения отдих ще продължи на следващото заседание на тристранката. Близо 400 промени в Кодекса на труда са представили за обсъждане синдикатите и работодателите, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова, председател на съвета за тристранно сътрудничество. До момента обаче има консенсус само по 4 от тях. Освен за премахване на графиците за отпуските в малките фирми синдикати и работодатели са се разбрали да се въведе задължение във фирмите да се водят трудови досиета за всеки работник. "Промяната е формална, защото такива досиета се водят и сега в почти всички компании", коментира зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Друго консенсусно предложение е въвеждането на възможността държавата да приеме нормативен акт, ако той е предложен едновременно от синдикати и работодатели.