Филмът за БГ рока „Млада кръв 2” с премиера във Варна

Новините

29-04-2014, 09:25

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Официалното представяне на филма пред публика е на 19 май от 19 часа

Кино-премиерата на втората част от документалната трилогия за българския рок „Млада кръв 2” на режисьора Петър Даскалов ще бъде във Варна. Официалното представяне на филма пред публика е на 19 май от 19 часа в Концертната аула на Икономическия университет. Събитието се провежда в рамките на съпътстващата програма на XXIII поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”. Част от лицата на „Млада    кръв 2” ще участват и в рок-концерта „Група „Атлас” и приятели”, веднага след премиерата на филма.  
Документалната трилогия „Млада кръв” е  посветена на всички ъндърграунд музиканти, живели и творили в условията на комунистическия режим в периода 1985-1989-та година, след промените през 90-те години на 20 век и в наше време - след 2000 г. Продуцент на филма е Дени Даскалова.
Първата част на „Млада кръв” е за романтичните години, в които се заражда забранената от официалните власти музика. Пред камерата на Пепи Даскалов говорят  главните виновници за зараждането на най-силното поколение бг рокаджии и пънкари, които България някога е имала. Музикантите си спомнят за бунта срещу цензурата в края на 80-те, срещу установените правила, срещу комисиите, забранявали музиката им, срещу опитите да бъдат отказани да пишат текстовете, които ги вълнуват и които нямат нищо общо с налаганите критерии за приемливо в онези години.
Петър Даскалов, режисьор на документалната поредица „Млада кръв”:
 „Рокът винаги е бил бунт. Така че докато сме живи и тупти тази млада кръв, ще се бунтуваме срещу нещо и ще продължаваме да правим нещата да се случват. Ще напиша още песни – това е моят бунт. Идеята за филма дойде след разговор с приятели за това как държавата не желае да субсидира изкуството, най-малко пък музиката. Така ми хрумна, че мога да направя филм за миналото. В началото мислех да е само за историята на „Атлас”. Но когато започнах  интервютата с хората, преминали през бандата, усетих, че тази история трябва да бъде разказана и от други музиканти”.
Втората част на „Млада кръв” е доста по-наситена от първата с лица и картини, разкри режисьорът. Акцентът е върху втората формация на група „Тангра”, „Ера”, „Ахат”, „Васко Кръпката и Подуене блус бенд”, „Атлас”, „Клас”, Милена Славова, бандите „Хоризонт”, „Монолит”, „Апокалипсис”, „Джендема” и още, и още…
За младите хора днес, които не са били родени в онези интересни времена на зараждането на контракултурата, наречена „БГ рок”, филмът „Млада кръв” е възможност да научат историята, фактите от кухнята на събитията през 80-те и 90-те години на миналия век, за БГ групите, музиката им, животът им, техните емоции и желание да бъдат свободни.