Скандалът с оградата приключи със "забележки"

Новините

27-04-2014, 08:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

При проверка инспекторатът към МС откри редица нарушения

Скандалът с оскъпяването на оградата на границата с Турция приключи. Военният министър е издал заповеди за наказания - "от забележка" до "предупреждение за уволнение", съобщиха за "Труд" от Министерството на отбраната.
Те не назоваха брой и имена на наказаните. В началото на 2014 г. премиерът Пламен Орешарски поиска проверка да установи как цената на съоръжението е скочила от 5,1 млн. лв. на 9,6 млн. лв. Инспекторатът към МС откри редица нарушения и препоръча на министрите на отбраната и на вътрешните работи Ангел Найденов и Цветлин Йовчев да предоговорят цената и да накажат виновните.

Найденов първо обяви, че ще накаже 4-ма генерали, 3-ма полковници, подполковник и цивилен служител. Йовчев се разграничи с думите, че "МВР няма касателство".
Вместо сериозни наказания за надписаните сметки ръководството на армията повиши командващия пехотата ген. Нейко Неков, който сключи договорите за строеж на оградата. Той ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на Найденов щяха да бъдат наказани за пропуски в маркетинговото проучване за оградата.