Събирач на дългове заплашва длъжник с изнасилване на децата му

От колекторската фирма отричат, ще си търсят правата в съда

За пореден сигнал срещу фирма за събиране на дългове, предаде Нова ТВ. Мъж твърди, че служител на софийска фирма за събиране на дългове заплашил да изнасили двете му деца, ако не се издължи.
 
Преди три години Атанас Янев си купува  мобилен телефон на изплащане. Няколко дни след това установява, че той е повреден . Връща го обратно  магазина, а те го дават в сервиз.  
 
"След няколко дни ми се обадиха от сервиза и ме уведомиха, че телефонът е бил изпуснат и счупен. Опитах се да обясня чисто човешки, че може би от 20 дни не съм докосвал този телефон и няма как да счупя предмет, без да го държа в ръцете си. Ако този телефон е изпускан, е или по време на транспортирането, или в сервиза, или в магазина", разказва Атанас Янев.
 
От сервиза обаче не му повярвали и по думите на мъжа, му върнали апарата развален. Обърнал се към Комисията за защита на потребителите, но не получил помощ. Решил да спре да плаща телефона, който струвал 300 лв.
 
"Аз не мога да изплащам уред, който не мога да ползвам. Отговорът беше, че няма как да се случат нещата", обясни Атанас.
 
Месеци след това мъжът получил обаждане от една от големите фирми за събиране на  дългове. Попитали го кога ще плати задълженията си. Последвало второ обаждане, на което мъжът твърди, че свидетели станали и неговите родители.
 
"Същият мъжки глас се обади. Опитах се да му обясня наново защо не плащам, че това е моят протест, че така си защитавам достойнството. И от там се започнаха заплахите. Първите думи бяха - "Не забравяй, че ти имаш деца". Аз бях като покосен. Буквално думите му, колкото и грубо да звучат, бяха - "Ще чукам децата ти!", разказа Атанас Янев.
 
Коментарът на фирмата, дошъл от търговския й директор, бе следният:
 
"Това е много отвратително нещо. Абсурд. Не може да се каже такова нещо. Това е несериозно, няма такава практика и няма колекторска фирма, която да използва такава практика в момента."
 
Атанас обаче твърди, че това не било всичко.
 
"Следващите думи бяха – "Знам ти адреса", цитираха се имена на родителите ми, точният ми адрес, имената на децата ми. Съответно и аз тогава започнах с по-груб език", разказа мъжът.
 
Търговският директор на фирмата, събираща задължения, оспори думите му:
 
"Нито ние можем да имаме информация колко деца има един човек, нито можем да имаме информация какви са родителите му, кои са. Ние разполагаме единствено с информацията, която ни е дал възложителят, на която задълженото лице се е подписало по договор."
 
Атанас Янев твърди, че е получил и трето обаждане, при което са се повторили същите заплахи и закани. Впоследствие мъжът подал жалба в полицията. Тя обаче установила, че не е     извършено престъпление и прекратила разследването. Въпреки това мъжът е категоричен, че ще съди служителя на фирмата, който твърди, че е заплашвал него семейството му.
 
От фирмата за събиране на дългове също са решили да съдят мъжа за уронване на престижа и оклеветяване. Щели да приложат и записи на телефонните разговори.