ЕК: Промените в полза на "Южен поток" са в нарушение

Новините

25-04-2014, 07:01

Снимка:

Капитал дейли

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюксел опровергава твърденията на Драгомир Стойнев, че текстовете в Закона за енергетиката не нарушават европейското законодателство

Въпреки твърденията на българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че промените в закона за енергетиката, облагодетелстващи "Южен поток", не са в нарушение на европейското законодателство, Европейската комисия продължава да твърди обратното. Това стана ясно след дълго отлаганата среща между Стойнев и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Освен това Европейската комисия напомня, че ако строежът на "Южен поток" започне и в противоречие с правилата за обществените поръчки, също могат да бъдат наложени санкции. По неофициална информация комисията вече е започнала и процедура за нарушение срещу България.

Промените в закона за енергетиката бяха приети преди месец на първо четене. Текстовете, които официално бяха внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно че не стъпва на европейска територия.

Българската версия


В официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката след срещата се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка. Той също така е предоставил протоколите, подписани между БЕХ и "Газпром", според които сухопътната част "Южен поток" напълно ще спазва европейското законодателство. "Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно е информирала еврокомисаря Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание по проекта "Южен поток", е цитиран министърът. Пред българските кореспонденти в Брюксел той е казал, че опозицията е заблудила Йотингер, че морската част на газопровода се простира на 20 км на българска територия, а приемната станция на газопровода всъщност била само на два километра от бреговата ивица. 

И европейските критики

Говорител на Европейската комисия повтори специално за "Капитал Daily", че европейското законодателство "се прилага върху всяка инфраструктура под юрисдикцията на ЕС (която включва българските териториални води и изключителната икономическа зона в Черно море). Дължината на сухопътната част на "морския газопровод" няма връзка с оценката на комисията за това дали промените в Закона за енергетиката са съвместими с Газовата директива". Тоест промените в закона за енергетика всъщност са безсмислени и няма как "Южен поток - транспорт" (т.е. морската част на газопровода) да бъде автоматично освободен от действието на европейското законодателство.

От ЕК допълват припомнят освен това, че България вече й е дала мандат да преговаря с Русия за намирането на такива правила за ползване на "Южен поток", които да бъдат съобразени с европейското законодателство. "Освен това позволете ми да ви припомня, че комисията е също така загрижена като цяло за българското междуправителствено споразумение с Русия за "Южен поток", което ние също смятаме, че нарушава правото на ЕС."

От Европейската комисия вече официално предупреждават и че България може да е нарушила и правилата за обществените поръчки. Търг за избор на строител на "Южен поток" всъщност не беше обявен. Вместо това се проведе се конкурс от "Южен поток България" (50% е собственост на Българския енергиен холдинг) с подозрително къси срокове и подозрително конкретни изисквания за строителите (опит в изграждане на газопровод с конкретен размер, въпреки че технологията за 20- или 32-инчовата тръба не се различава съществено). За строител по неофициална информация беше избран консорциум от фирми, в който водеща е руската "Стройтрансгаз" (със собственик Гендадий Тимченко, на когото САЩ забраниха да стъпва на тяхна територия като част от санкциите за руската анексия на Крим) и българското обединение "Газпроект юг". То пък се състои от "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

"Ако газопроводът "Южен поток" бъде построен в нарушение на европейското право (т.е. на правилата за обществените поръчки) или работи в нарушение (т.е. на третия енергиен пакет), комисията ще предприеме необходимите стъпки да гарантира, че европейското законодателство ще бъде приложено."

На срещата между Стойнев и Йотингер освен това са били обсъждани и заплахата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", както и изпълнението на препоръките на ЕК относно реформите в българския енергиен пазар.