Сезонни информационни центрове стават лице на курортите

Туризъм

24-04-2014, 14:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Туристическите информационни центрове стават входното усмихнато лице на дестинация България

Две нови звена на туристическия информационен център във Варна ще заработят това лято в курортите Златни пясъци и Св.Св. Константин и Елена.Това шефката на дирекция "Туризъм в община Варна Соня Георгиева на среща с туристическия бранш.

"Целта е да предоставим на туристите изчерпателна информация за културните забележителности в региона и то на място, удобно за тях. Вече имаме договорености с комплексите за локации на първа линия. Информационните звена ще са сезонни центрове и ще разчитаме на студенти-стажанти, които активно да подпомогнат основните служители“, обясни Георгиева.

Повод за срещата във Варна стана публичното представяне на новата визия за работата на туристическите информационни центрове (ТИЦ) в България. В помощ на ръководния персонал и служителите в ТИЦ Министерство на икономиката и енергетиката разработи Наръчник за работата на туристически информационни центрове в България – първият стратегически документ у нас, който регламентира изграждането, функционирането и ролята на центровете за развитието на дестинациите.

Наръчникът цели да подпомогне центровете да подобрят дейността си в съответствие с променящите се изисквания на посетителите, на туристическия бизнес и общността, работейки в партньорство в рамките на Националната мрежа на центровете.

"Наръчникът има амбицията да структурира съществуващото съдържание и да подреди документално дейността на ТИЦ, като по този начин подкрепи и усъвършенства ежедневната им работа с посетителите", допълни туристическият експерт доц. Стоян Маринов.

"Информационният център трябва да се превърне във входното усмихнато лице на дестинация България, отразяващо пъстротата, духовността и националната идентичност на страната. Той трябва да бъде изразител на визията и посланието на туристическата дестинация на местно, регионално и национално ниво, работейки активно в партньорство с туристическия бизнес, държавата, общините и обществеността за повишаване на конкурентоспособността ни като туристическа дестинация и превръщане на посетителите в лоялни туристи на България“, обобщи Маринов.

Наръчникът регламентира в детайли статута, организацията, начина на функциониране на центровете и взаимоотношенията им с представителите на бизнеса, местната власт, държавата и общността. "Ключова част от него са единните насоки за стандартизиране на дейността на ТИЦ, които ще подпомогнат центровете в осигуряването на обслужване на посетителите от най-висок стандарт и са условие за присъединяването към Националната мрежа на ТИЦ“, допълни доц. Маринов.