Варна сред финалистите за Европейска младежка столица

Варна е единственият град в България, който участва в тази надпревара и стига до финал

Варна е на финала на надпреварата за Европейска младежка столица 2017, съобщи кметът Иван Портних във Фейсбук. Фокусът на нашата кандидатура е в сферата на социалните иновации, по-специално на развитието на социалното предприемачество, развиване на младежки политики, устойчиви решения в сферата на заетостта, творчеството, образованието. Именно с това Варна е успяла да впечатли журито, обясни за ДарикСветлана Пасева – началник на общинския отдел "Младежки дейности".

В началната фаза на кандидатурата всеки град, който е решил да кандидатства за младежка столица, изпраща своята концепция, развита като проект. Всяка година се избира различна концепция. На базата на тези разработки журито селектира градовете.
Оттук нататък следва организиране на много инициативи, свързани с подкрепата за Варна за Европейска младежка столица, посочи Пасева.

"Варна е единственият град в България, който участва в тази надпревара и стига до финал. Трябва да превърнем тази кауза в национална", коментира тя.

Следващият етап, който предстои, е работната група, заедно с активното участие на младите хора и гражданите на Варна, да представи подробната си кандидатура на 5 юни пред Европейския младежки форум. Ще бъдат избрани три града – финалисти, които есента ще се състезават за Европейска младежка столица.

Това, че Варна е селектирана за младежка столица може само да помогне за кандидатурата ни за Европейска културна столица, твърди Светлана Пасева. Тя увери, че имаме големи шансове да спечелим състезанието, тъй като подготовката за него е започнала рано, а градът е една от най-силните кандидатури.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"